Šo dārzeņu maigā garša un zemai kaloriju līmenis ir padarījis to par vienu no mīļotākajiem un izplatītākajiem dārzeņiem. Jūs, protams, nojautāt, par kuru dārzeni ir runa, vai ne? Jā, tieši tā – tie ir kabači.
No kabačiem gatavo ragū un pankūkas, plācenīšus, lečo un sautējumu. No tiem vāra ievārījumu un taisa kūkas, tos cep un pilda. Un vēl no kabačiem iznāk ļoti garšīgi salāti, kurus var bez problēmām uzglabāt visu ziemu.
Kabaču salāti medus mērcē
Jums būs nepieciešams:
Kabači — 1 kg.
Pētersīļi — 1 buntīte.
Sāls – 1tējkarote (bez kaudzes).
Malti melnie pipari – 1/3 tējkarotes
Marinādei būs nepieciešams:
Olīveļļa – 200 ml.
Etiķis 6% — 4 ēdamkarotes.
Medus — 3 tējkarotes.
Ķiploks – 4 vidēja lieluma daiviņas.
Pagatavošanas recepte:
Kabačus nomazgāt, sagriezt uz pusēm divās daļās, pēc tam katru daļu vēl uz pusēm. Pēc tam katru daļu sagriezt garās strēmelēs, aptuveni ½ cm biezumā.
Pētersīļus nomazgāt un sīki sasmalcināt.
Kabačus ielikt katliņā, piebērt sāli, maltus melnos piparus un pētersīļus. Atstāt katliņā uz pusstundu.
Ķiploku notīrīt un sarīvēt uz vissmalkāko rīvi.
Pagatavot marinādi: samaisīt medu (ja biezs – izkausēt ūdens peldē) ar olīveļļu, ķiploku un etiķi.
No kabačiem noliet izveidojušos šķidrumu, uzliet marinādi, samaisīt.
Gatavus salātus izlikt tīrās burkās, 30 minūtes sterilizēt (1/2 litra burciņas), aptīt un atdzesēt. Likt uzglabāšanai vēsās telpās.
LASI VĒL: Gurķu salāti ”Svaigie” ziemai — svaigi un ļoti kraukšķīgi gurķīši ar ķiplokiem
Kabaču salāti ar mārrutkiem un papriku
Jums būs nepieciešams:
Kabači – 2,5 kilogrami.
Paprika – 1 kg.
Ķiploks – 2 vidēja izmēra daiviņas.
Mārrutki – 100 grami.
Pētersīļi – 5 buntītes.
Marinādei būs nepieciešams:
Rafinēta augu eļļa – 300 grami.
Tomātu sula – 100 ml.
Cukurs – 100 grami.
Sāls – 1,5 ēdamkarotes.
Etiķis 9% — 100 ml.
Pagatavošanas recepte:
Jaunos kabačus nomazgāt un sagriezt nelielos gabaliņos.
Papriku kārtīgi nomazgāt, izņemt sēklas un sagriez kubiciņos.
Ķiploku un mārrutkus nomazgāt, notīrīt un samalt gaļas maļajamā mašīnā.
Pagatavot marinādi: samaisīt augu eļļu, tomātu sulu, sāli un cukuru.
Katliņā iebērt sasmalcinātu ķiploku, mārrutkus, papriku un sīki sagrieztus kabačus. Apliet ar marinādi. Uz vidējas uguns vārīt aptuveni 20 minūtes (sākot no vārīšanās brīža), 5 minūtes pirms vārīšanās beigām pievienot etiķi.
Karstus salātus kārtot sagatavotās burciņās, katrai pa virsu izkārtot pētersīļa lapiņu. 10 minūtes sterilizēt (laiks norādīts burciņām ar tilpumu ½ litrs). Aptīt, kārtīgi satīt un atstāt, līdz pilnībā atdzisis. Salātus vajag uzglabāt vēsā vietā.
Kabaču salāti ar mērci
Jums būs nepieciešams:
Kabači – 3,5 kg.
Burkāni – ½ kg.
Ķiploks – 4 vidēja izmēra daiviņas.
Etiķis – 150 ml.
Marinādei būs nepieciešams:
Tomātu mērce – 500 ml.
Augu eļļa – 200 ml.
Cukurs – 150 grami.
Sāls – 2 ēdamkarotes.
Malts čili pipars (dedzinošais) – pēc garšas
Pagatavošanas recepte:
Kabačus nomazgāt un sagriezt kubiciņos, aptuveni 1,5 cm * 1,5 cm.
Burkānus nomazgāt, notīrīt un sarīvēt uz rupjās rīves.
Pagatavot marinādi no augu eļļas, sāls, cukura, malta čili pipara (ja vēlaties iegūt asāku garšu) un tomātu mērces.
Vārošajā marinādē ielikt kabačus, burkānus, ķiplokus (iepriekš notīrītu un izspiestu caur ķiploku spiedi) un visu kopā vārīt 25 minūtes.
Pēc tam pievienot etiķi un vārīt salātus vēl 5 minūtes. Pēc tam salikt sterilizētās burkās, aptīt un atdzesēt. Nolikt uzglabāšanai aukstā telpā.
Svarīgi:
Lai pagatavotu šos salātus, var izmantot ne tikai jaunos, bet arī nogatavojušos kabačus. Nogatavojušies dārzeņi ir jānotīra, jāizņem vidus ar sēklām.
LASI VĒL: Gaisīgas kabaču pankūkas no kefīra (gandrīz kā pīrādziņi, bet vieglāk un ātrāk pagatavojamas)
Kabaču salāti
Jums būs nepieciešams:
Cukīni kabači – 3 kg.
Svaigi pētersīļi – 1 buntīte.
Svaigas dilles – 1 saišķītis.
Ķiploks – 2 vidēja lieluma gab.
Rafinēta augu eļļa – 200 ml.
Etiķis 9% — 200 ml.
Sāls – 2 ēdamkarotes.
Malti melnie pipari – 1 ēdamkarote.
Cukurs – 150 grami.
Pagatavošanas recepte:
Kabačus nomazgāt, nomizot un sagriezt nelielos gabaliņos aptuveni ½ cm biezumā.
Pētersīļus un dilles kārtīgi nomazgāt un sīki sagriezt.
Ķiploku notīrit un izspiest ar ķiplokspiedi.
Kabačiem pievienot sasmalcinātus zaļumus, ķiploku, augu eļļu, etiķi, sāli, maltus melnos piparus, cukuru. Visu kārtīgi samaisīt un atstāt uz 3 stundām.
Pēc tam izlikt burciņās, 15 minūtes sterilizēt (burciņām, kuru tilpums ir ½ litrs), aptīt un neiesaiņot, ļaut atdzist.
Glabāt vēsā vietā.
LASI VĒL: Tomāti ziemai ar sīpolu un ķiploku
Kabaču salāti korejiešu gaumē
Jums būs nepieciešams:
Kabači – 1,5 kg.
Paprika – 200 grami.
Burkāni – 500 grami.
Ķiploks – 2 vidēja izmēra daiviņas.
Piedeva korejas burkāniem – 2 ēdamkarotes (bez kaudzes).
Marinādei būs nepieciešams:
Rafinēta augu eļļa – 100 ml.
Cukurs – ½ glāze.
Sāls – 1 ēdamkarote.
Etiķis 6% — 100 ml.
Pagatavošanas recepte:
Kabačus nomazgāt (ja augļi ir nobrieduši – nomizot, izņemt vidu un sēklas) un sagriezt uz speciālas rīves, kas paredzēta korejiešu burkāniem.
Papriku nomazgāt, izņemt sēklas un sagriezt mazos gabaliņos.
Nomazgātus un notīrītus burkānus arī sarīvēt ar korejiešu burkāniem paredzēto rīvi.
Notīrīt un uz vissmalkāko rīvi sarīvēt ķiploku.
Samaisīt kabačus, papriku, burkānus, ķiploku, piedevu korejiešu burkāniem un uz 5 stundām ievietot ledusskapī.
No etiķa, sāls, cukura un augu eļļas pagatavot marinādi, bet to nesildīt.
Dārzeņus aplej ar marinādi, rūpīgi samaisa un izliek sterilizētās burkās.
Burciņas ar salātiem sterilizē 15 – 20 minūtes (1/2 litra burciņām), pēc tam satin. Pēc atdzišanas novietot glabāšanai vēsā vietā.
LASI VĒL: Lieliska sagatave ziemai un visi vitamīni vienkopus!