Mobilais telefons kā infekcijas pārnēsātājs: kā sevi pasargāt

Lielākā daļa pasaules valstu ir nospiedušas trauksmes pogu: pandēmija apdraud miljoniem iedzīvotāju. Daudzi jautājumi par jauno vīrusu paliek nenoskaidroti: kā konkrēti tiek pārnēsāta slimība no cilvēka uz cilvēku, vai slimnieks bez slimības pazīmēm var inficēt apkārtējos, ka novērst vīrusa uzņemšanu.

LASI VĒL: “Nedrīkst kaitināt vecmāmiņu, viņa, pirmām kārtām, ir karaliene!”: Sussex Royal zīmola vairs nav

Smagos gadījumos korona vīruss var iekļūt bronhos un plaušās, izraisot plaušu karsoni. Lai pasargātu sevi no inficēšanās, speciālisti uzstāj, ka visiem jāievēro rūpīga higiēna. Visas dienas laikā rokas nepieciešams mazgāt ar ziepēm un noslaucīt ar vienreiz lietojamiem dvieļiem. Ar nemazgātām rokām nedrīkst pieskarties sejai, lai izvairītos no slimību izraisošo baktēriju nokļūšanas uz mutes, deguna un acu gļotādas.

Par šiem noteikumiem zina miljoniem cilvēku, bet daudzi no viņiem aizmirst, ka bieži vien infekcijas pārnēsātājs var būt parasts telefons, no kura katrs mūsdienu cilvēks praktiski nav nošķirams. Mēs to aiztiekam ar netīrām rokām, iedodam otram cilvēkam, tuvinām sejai, piespiežam pie auss un mutes sarunu laikā. Pandēmijas situācijā šīs ierastās darbības kļūst ārkārtīgi bīstamas. Kā izvairīties no mobilo ierīču pārvēršanās par slimību izraisītājiem?

LASI VĒL: Ilgi neizdevās atpūsties: Ķīna atkal slēdz visu uz karantīnu atkārtota vīrusa uzliesmojuma dēļ

Mobilais telefons ir kārtīgi jādezinficē, notīrot to ar antibakteriālu salveti. Var izmantot vates tamponu un līdzekli, kas ir uz spirta bāzes. Mobilais telefons jātīra katru reizi pēc sabiedriska transporta izmantošanas un atrašanās vietās, kur pulcējušies daudzi cilvēki. Telefons jāņem tikai ar tīrām, nomazgātām rokām. Uz laiku labāk vispār atsacīties no mobilo telefonu vāciņu izmantošanas, vai arī tos noņemt, dezinficējot korpusu, jo tie palielina risku, ka kaitīgās baktērijas nokļūs uz ierīces. Šie vienkāršie padomi var palīdzēt jums pasargāt sevi un jūsu tuvos cilvēkus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru