Zinātnieki aicina dzert zaļo tēju, un nevis melno. Lietderīgums ir pierādīts

Novērtējot sirds-asinsvadu slimību attīstības risku, zinātnieki ņēma vērā dzimumu, dzīvošanas reģionu, dzīves vietu (pilsēta vai lauki), izglītības līmeni, ģimenes slimības vēsturi, smēķēšanu, alkohola lietošanu, fizisko aktivitāti, ēšanas veidu, ķermeņa masas indeksu un sirds-asinsvadu sistēmas stāvokli.

Ņemot vērā visus šos faktorus cilvēkiem, kuri tēju dzēra regulāri, risks saslimt ar aterosklerozi, insultu un koronāro sirds slimību izrādījās par aptuveni 20 % zemāks nekā tiem, kuri tēju dzēra reti vai nekad.

Nāves risks tējas mīļotājiem bija zemāks par 15 %, bet sirds-asinsvadu slimības viņiem vidēji attīstījās vēlāk: piemēram, ateroskleroze – par 1, 41 gadu. Uz tā rēķina sagaidāmais dzīves ilgums 50 gadu vecumā pieauga par 1,26 gadiem.

Grupas sadalot apakšgrupās, zinātnieki atklāja, ka tējas iedarbība ir atkarīga no daudziem faktoriem. Piemēram, korelācija izrādījās spēcīgāka tikai vīriešiem, bet sievietēm noteikti samazinās tikai aterosklerozes un koronārās sirds slimības risks, bet ne insulta vai nāves risks. Tomēr iemesls varētu būt tāds, ka izlasē nonāca lielāks skaits vīriešu-tējas mīļotāju, nekā sieviešu.

Noskaidrojās arī, ka nāves risks un slimību risks samazinās tikai tiem, kuri pastāvīgi dzer daudz tējas – vismaz 8 gadu garumā. Tiem, kuri ir sākuši vai pārtraukuši tēju dzert novērojumu laikā, nekādu ievērojamu korelāciju atklāt neizdevās.

LASI VĒL: Restorāna apmeklētāji atteicās sēdēt blakus slimam puisēnam. Oficianta reakcija – nenovērtējama!

Visbeidzot pētījuma autori pamanīja, ka efekts novērojams pārsvarā tikai zaļās tējas, un nevis melnās tējas lietotājiem.

Iemesls varētu būt tāds, ka starp pētījuma dalībniekiem bija pavisam neliels melnās tējas mīļotāju skaits: pastāv iespēja, ka tur korelācija tiktu atklāta, ja izlase būtu lielāka.

Un tomēr Gu pieļauj, ka zaļajai tējai ir labvēlīgāka ietekme uz veselību, pateicoties tās antioksidantu aktivitātei. Melnā tēja pilnībā fermentējas, tāpēc tās sastāvā esošie polifenoli oksidējas pigmentos.

Vai jums garšo zaļā tēja?

avots:  edition.cnn.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru