Nikolajs Amosovs: cilvēks slimo slinkuma un mantkārības dēļ

Veselībai vienādi nepieciešami četri nosacījumi:

  • fiziskā slodze,
  • ēšanas ierobežojumi,
  • norūdīšanās,
  • laiks un māka atpūsties.

Pietiek vien ar 20 – 30 minūtēm fizkultūras dienā.

Ēdiena ziņā vajag sevi ierobežot. Uzturiet svaru: augums (cm) mīnuss vismaz 100.

Prast atslābināties – tā ir zinātne, bet šeit ir vajadzīgs vēl arī raksturs.

Ārsti izārstē slimību, bet tikai pats ar saviem spēkiem jūs varat atkal kļūt vesels. Pārstājiet žēloties, slimība ir prom. Vajag iespringt!

Īpašu uzmanību Amosovs veltīja ēšanas un ēdiena tēmai. Uzsvēra, ka ir svarīgi tas, ko jūs ēdat, un cik daudz jūs ēdat. Uzsvēra vitamīnu un mikroelementu ārkārtīgi nozīmīgo lomu, kā arī citu bioloģisko vielu nozīmi, ko var iegūt tikai no svaigajiem augļiem un dārzeņiem. Vismazākā deva ir 300 grami dienā, maksimālā – 1 kilograms. Jo dažādāk, jo labāk. Svaigu dārzeņu aizstāšana ar vārītiem nav pilnvērtīga. Termiskā apstrāde vitamīnus iznīcina.

Par taukiem. Tauki satur daudz kalroju, deviņas uz vienu gramu. Tauki tīrā veidā nav vajadzīgi. Var mierīgi neest ne sviestu, ne speķi. Daudz tauku atrodami pienā, gaļā, pat maizē. Svaigēdāji var mierīgi ēst dārzeņus – organisms taukus sintezē no ogļhidrātiem un olbaltumvielām.

Tauki holesterīna veidā var nogulsnēties asinsvados. Pret sklerozi palīdzēt var tikai bads un fizkultūra. Bet, ja ir smadzeņu asinsvadu skleroze, tad ir nepieciešamas zāles.

Par olbaltumvielām. Mīts: bez pilnvērtīgām olbaltumvielām cilvēks nevar izdzīvot. Miljons cilvēku vairākās paaudzēs nav lietojuši dzīvnieku valsts izcelsmes olbaltumvielas, kas satur neaizvietojamās aminoskābes, un pēc fiziskajiem rādītājiem veģetāriešiem nav nekādu trūkumu. Vēl jo vairāk, liekās olbaltumvielas organisms nevar pilnvērtīgi apstrādāt, olbaltumvielas atstāj pārāk daudz produktu atliekas, paaugstinās vielmaiņa, kas nebūt nav veselīgi. Nevajag aizrauties ar olbaltumvielām.

Par ogļhidrātiem. Ja ēdīsiet daudz saldumus, tad svaru neizdosies noturēt normā. Ogļhidrāti ir vajadzīgi, bet, par ogļhidrātu avotu labāk izvēlēties saldus augļus, graudaugus (biezputras). Bet nekādā gadījumā neēst tīru cukuru, tas ir ķīmisks elements, ļoti bagāts ar kalorijām – uz 1 gramu cukura ir 4 kalorijas.

Ļoti veselīgas ir svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas: var dzert neierobežotā daudzumā, obligāti dažādot. Ar zupām, tieši otrādi, nepieciešams izvairīties no tajās atrodamajiem sāļiem, kas veidojas no ūdens vārīšanās un dārzeņu vārīšanas, it īpaši, ja tas notiek ilgstoši.

Atklāja daudzus trūkumus un medicīnas dogmas:

  • Medicīna prot ārstēt slimības, bet slimnieku ar katru gadu kļūst arvien vairāk.
  • Ārsti ir kļuvuši akli savā ticībā par tablešu visvarenību.
  • Bīstieties nokļūt gūstā pie ārstiem!
  • Medicīna ir tendēta uz slimību, un nevis uz veselību, valda pilnīga neticība organisma aizsargspējām.
  • Ieteikumi mazāk kustēties, likties mierā, labāk ēst slimības laikā, ir pretrunā ar cilvēka dabu. Kustības, muskuļu aktivitāte un bieža badošanās palīdz cilvēkam izveseļoties un neslimot.
    Cilvēks ir spēcīgs. Nelaimes rodas no “darba” funkciju nepietiekamas trenēšanas, “regulatoru” pārtrennēšanu sociālās dzīves iespaidā, kas nonāk pretrunā ar bioloģiju. Mūsdienu civilizācija piedāvā cilvēkam veselīgai un ilgai dzīvei daudz vairāk iespēju nekā ierobežojumu. Vajag mācēt to izmantot: noraidīt pārlieku daudzumu ēdiena un siltuma, atjaunot fiziskās slodzes trūkumu un mazināt pārlieku daudzos psiholoģiskos kairinātājus.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru