Nikolajs Amosovs: cilvēks slimo slinkuma un mantkārības dēļ

Nikolajs Mihailovičs Amosovs – varens zinātnieks, populārs kardioķirurgs, kurš izglābis tūkstošiem dzīvību.

Pārstāja operēt 79 gadu vecumā. Nomira 89 gadu vecumā. Pētīja veselības jautājumus, ilgdzīvošanas metodes, praktizēja veselīgu dzīvesveidu savos pēdējos dzīves gados.

Nikolajs Mihailovičs par sevi:

“Fizkultūra man ir viens no dzīves pamatiem. Nāksies stāstīt stāstu. Agrā bērnībā es augu viens, un fiziskās attīstības “programmas” neatstrādāju. Darbs saimniecībā palielināja spēkus, bet nesniedza veiklumu: neiemācījos peldēt, dejot un braukt ar velosipēdu. No fizkultūras stundām bēgu gan skolā, gan arī institūtā. Bet vienmēr biju vesels. Kara laikā pirmo reizi piemeklēja radikulīta lēkme, tas pēc tam bieži atkārtojās, iespējams, no ilgstošu operāciju veikšanas.

  1. gadā kļuva pavisam slikti: rentgena uzņēmumā tika atklātas izmaiņas skriemeļos. Tad arī es izstrādāju savu 1000 kustību vingrošanas sistēmu: 10 vingrinājumi, katrs pa 100 reizēm. Tas palīdzēja. Pievienoju rīta skriešanu. Sistēma tika papildināta ar ierobežojumiem ēšanā: stingri turēju svaru ne vairāk par 54 kg. Izdomāju veselības fizioloģiju, un sanāca “Ierobežojumu un slodzes režīms”.

Ko mācīja akadēmiķis Amosovs

Tikai pats cilvēks ir vainīgs savās slimībās. Visbiežāk cilvēks slimo slinkuma un mantkārības dēļ, bet dažreiz no nesaprātīguma, neziņas un skaidrā saprāta trūkuma.

Nevajag cerēt uz medicīnu: baidieties nonākt gūstā pie ārstiem! Medicīna ārstē daudzas slimības, bet nevar cilvēku darīt veselu. Tā pat nevar iemācīt cilvēkam, kā kļūt veselam.

Lai kļūtu par veselu cilvēku, ir jāpieliek pastāvīgas un nozīmīgas pūles. Tās nevar aizstāt ne ar ko. Par laimi, cilvēks ir tik pilnīgs, ka gandrīz vienmēr var atgūt veselību. Tikai ir nepieciešamās pūles pieaug līdz ar vecumu un slimību pasliktināšanos.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru