Sviedri dzen izmisumā, dezodorants nepalīdz!

Lietoju dezodorantus, skuju paduses, bet vienalga nevaru atbrīvoties no nepatīkamā sviedru aromāta. Tas dzen izmisumā. Esmu dzirdējusi par botulīna injekcijām, bet tās man nav pa kabatai. Varbūt ir vēl cits risinājums? Portālam LA.lv jautā Anita

Svīst katrs cilvēks, un tikai dažu slimību gadījumā tas nenotiek. Vairāk sviedru izdalās pubertātes un menopauzes laikā. Endokrinoloģe Sandra Šteina piebilst, ka iemesls var būt arī pastiprināta vairogdziedzera darbība, cukura diabēts vai citas endokrīnās slimības, nervu sistēmas disfunkcija, tuberkuloze, infekcijas vai audzēji. Iespējams, sviedru dziedzeri atrodas tuvu ādai. Ja problēma ir pastāvīga, iemesli jānoskaidro vizītē pie ģimenes ārsta vai dermatologa, nepieciešamības gadījumā – pie cita medicīnas speciālista.

Taču nepatīkamais aromāts rodas nevis sviedru, bet baktēriju straujas vairošanās dēļ. Smaka atkarīga arī no izmantotā uztura. Cilvēks mazāk svīst, valkājot brīvu dabiska materiāla apģērbu. Uztraukums par pārmērīgu svīšanu problēmu vēl vairāk pastiprina.

Pret nepatīkamo aromātu palīdz apmazgāšanās ar bērnu vai dermatoloģiski pārbaudītām, aptiekā nopērkamām ziepēm, kā arī ūdens procedūras, fiziskas aktivitātes.

Dezodoranti iznīcina sviedros esošos mikroorganismus un kavē to vairošanos, bet antiperspiranti mehāniski bloķē sviedru dziedzeru izvadkanālus, tāpēc nav ieteicams tos lietot katru dienu. Ja sviedri neizdalās, tiek izjaukts normālais ādas fizioloģiskais stāvoklis un veidojas iekaisums.

Pēc padušu skūšanas rodas mikro­traumas, tāpēc āda pirms dezodoranta vai antiperspiranta lietošanas jādezinficē ar kliņģerīšu tinktūru. Lai nomierinātu ādu pēc vaksācijas, dažas dienas vēlams uzziest Bepanthen vai Linola sērijas krēmu, kura sastāvā ir urea. Antiperspiranta sastāvā vēlama kāda mitrinoša sastāvdaļa, kas biežāk ir rullveida un zīmuļveida līdzekļos.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru