Plāni izveidot jaunu ES finanšu datu vada tīklu rada bažas par jaunu monopolu

ES plāno pilnvarot jaunu finanšu tirgus tirdzniecības datu pakalpojumu, solot pārredzamību un investīcijas, bet citi baidās, ka tas tikai radīs jaunu monopolu.

ES vērtspapīru tirgu uzraugs EVTI pagājušajā nedēļā (28. augustā) noslēdza apspriešanos par pakalpojumiem, kas varētu būt pieejami tirgū līdz 2026. gadam, taču daži baidās, ka šis solis piešķirs biržām vēl lielāku centralizētu varu.

ES jau sen ir cerējusi attīstīt savus jaunos kapitāla tirgus, un cer, ka virkne jaunu konsolidēto tapešu varētu palīdzēt apvienot sadrumstaloto ekosistēmu.

Detalizētas informācijas publicēšana par vērtspapīru darījumu cenu un apjomu – elektroniska versija vecajās filmās redzamajām biržas cenu lentēm – varētu ieviest pārredzamību, konkurenci un mūsdienīgumu tirgos, kas ir pārsteidzoši vecmodīgi, uzskata atbalstītāji.

Eiropas Komisija uzskata, ka, ļaujot finanšu tirgus dalībniekiem salīdzināt akcijas vai obligācijas, ko tirgo Parīzē, Frankfurtē vai kādā no bloka 300 regulētajām tirdzniecības vietām, tiktu piesaistīts tik ļoti nepieciešamais kapitāls.

Tas arī neatpaliktu no konkurentiem: ASV jau pusgadsimtu ir konsolidēta sistēma, un Apvienotā Karaliste drīzumā to ieviesīs.

Tagad, saskaņā ar martā spēkā stājušos tiesību aktu atjauninājumu, šī ideja varētu būt finansiāli dzīvotspējīga.

Finanšu tirgus dalībnieki jau sen ir sūdzējušies par maksu, ko biržas iekasē par piekļuvi datiem, un šajā strīdā reizēm ir iejaukušies regulatori, taču situācija varētu vēl vairāk pasliktināties, ja aktīvu pārvaldītājiem faktiski būs obligāti jāizmanto jaunais lentes pakalpojums.

Runājot par monopolu, ir jāievēro ļoti stingri pārvaldības standarti, tostarp attiecībā uz interešu konfliktiem. Pastāv bažas, ka EVTI šķietami konkurētspējīgais konkurss varētu būt tikai virspusējs.

Pašlaik neviens cits, izņemot uzņēmumu EuroCTP, nekonkurē par pašu kapitāla pakalpojumu. Līdz ar to jau no paša konkursa sākuma tas ir saistīts ar riskiem.

Būtu vēlams, lai EuroCTP būtu valde, kas dod balsstiesības potenciālajiem lentes lietotājiem, nevis pašreizējā, tikai padomdevēja struktūra.

Desautel vēlas uzsvērt, ka viņas projekts ir atvērts un nav esošo tirgus dalībnieku rokās. Lai gan 2023. gadā to izveidoja 15 Eiropas biržu konsorcijs, EuroCTP darbojas “pilnīgi neatkarīgi” no saviem akcionāriem, neizmanto to platformas vai infrastruktūru un dalās ar idejām ar citām finanšu ekosistēmas daļām.

Maijā pieņemtajā paziņojumā EVTI norādīja, ka tās standarti “veicinās tirgus pārredzamības uzlabošanu un novērsīs šķēršļus” ES konsolidētai biržai.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru