Turcijā inflācija samazinās, radot cerības par likmju samazināšanu

Gada inflācija kopš jūnija ir mazinājusies, lai gan augusta kopējais rādītājs joprojām vairāk nekā 10 reizes pārsniedz centrālās bankas noteikto mērķi.

Cenu kāpums Turcijā palēninās, jo gada patēriņa cenu indekss augustā samazinājās līdz 51,97%, salīdzinot ar 61,78% jūlijā.

Valsts statistikas aģentūra, kas otrdien publicēja datus, arī reģistrēja mēneša izmaiņas 2,47% apmērā – zemākas nekā jūlijā reģistrētie 3,23%.

Cenu kāpums mēneša laikā galvenokārt palēninājās pārtikas cenu atvieglojumu dēļ, un pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par -1,10%.

Tomēr gada laikā šīs kategorijas cenas pieauga par 44,88 %.

Runājot gan par gada, gan mēneša inflācijas pārmaiņām, abus rādītājus būtiski palielināja izglītības un mājokļu cenas.

Ņemot vērā inflācijas kāpumu 2023. gadā, gada kopsumma jāņem vērā arī bāzes efekts, jo pagājušā gada rezultāti izkropļo salīdzinājumus.

Fiskālās politikas pavērsiens

Cenu spiediena mazināšanās liecina par to, ka Turcijas centrālās bankas stingrākas monetārās politikas ieviešana sākusi pieņemties spēkā.

Prezidents Redžeps Tajips Erdogans 2023. gadā atteicās no savas netradicionālās pretestības procentu likmju paaugstināšanai pēc tam, kad 2022. gada beigās Turcijas gada inflācijas līmenis sasniedza desmitgades ilgus gadus augstāko līmeni – 85,52%.

“Jaunā valdība, kas pagājušajā gadā pārņēma varu, pilnībā mainīja ekonomikas politiku un uzsāka stingru monetārās politikas pastiprināšanu, kā rezultātā palielinājās gan politikas, gan kredītu procentu likmes,” skaidroja OSTIM Tehniskās universitātes ekonomikas profesors Murats A. Jūleks.

Turcijas bāzes procentu likme šobrīd ir 50%, salīdzinot ar 2023. gada maijā reģistrēto zemāko līmeni (8,5%).

Profesors Jūleks turpināja: “Gada otrajā ceturksnī ievērojami samazinājās iekšzemes pieprasījums un ražošana rūpniecības nozarē ievērojami saruka. 2024. gada otrajā ceturksnī. Šis kritums, visticamāk, turpināsies līdz gada beigām, ja vien nenotiks negaidīts iekšzemes vai starptautisks satricinājums”.

Kad likmes tiks samazinātas?

Kopš šā gada jūnija cenas Turcijā gada izteiksmē samazinās, tomēr tās joprojām vairāk nekā 10 reižu pārsniedz centrālās bankas noteikto mērķi.

Maijā patēriņa cenu indekss sasniedza 75,45%, kas ir augstākais līmenis kopš 2022. gada beigām – pēc krituma 2023. gada pirmajā pusgadā.

Daudzi analītiķi sagaida nelielu procentu likmes samazinājumu decembrī atkarībā no Turcijas inflācijas trajektorijas.

“Lai gan mēneša inflācija salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu ir ievērojami samazinājusies, Turcijas inflācija joprojām ir augsta,” sacīja Kočas universitātes ekonomikas profesors Kamils Jilmazs.

“Ja valdība turpinās ļaut Centrālajai bankai turpināt īstenot stingro monetāro politiku un apvienot to ar stingru fiskālo politiku vēl vismaz divus gadus līdz 2026. gada beigām, tad mēs varam cerēt sasniegt inflācijas līmeni tuvu viencipara skaitlim. Tomēr tā ir liela problēma, jo dažādas sabiedrības grupas un uzņēmumus jau tagad slikti ietekmē pašreizējā stingrā monetārā politika, un būs tikai laika jautājums, kad viņi sāks protestus pret valdību.”

Pamatinflācijas gada rādītājs, kas neietver svārstīgās enerģijas un pārtikas cenas, augustā samazinājās līdz 51.56% – no 60.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru