Ekvadora nobalsoja par naftas ieguves apturēšanu Amazonē, tomēr simtiem urbumu joprojām ir atvērti

Ekvadorieši iegāja vēsturē, kad nobalsoja par naftas urbšanas pārtraukšanu Amazones sirdī. Taču 12 mēnešus pēc tam ir maz pazīmju, ka šī nozare pametīs Jasuni nacionālo parku, kas ir bioloģiskās daudzveidības karstākais punkts uz austrumiem no Kito.

Trešdien Enerģētikas un raktuvju ministrija paziņoja, ka tā ir slēgusi vienu no simtiem urbumu teritorijā, kas pazīstama kā 43-ITT bloks.

Tomēr pagājušajā nedēļā valdība lūdza konstitucionālo tiesu pagarināt termiņu uz pieciem gadiem un pieciem mēnešiem, lai valsts naftas uzņēmums Petroecuador pilnībā pārtrauktu darbību.

Pēc pagājušā gada augustā notikušā vēsturiskā referenduma, kurā 60 % iedzīvotāju nobalsoja par urbšanas pārtraukšanu blokā, Ekvadoras valdībai tika dots laiks to izdarīt līdz 2024. gada augusta beigām.

Ekvadoras valdībai nav tiesību pašai noteikt laika grafiku, un tā nav izrādījusi lielu politisko gribu slēgt darbības, reaģējot uz trešdienas paziņojumu, sacīja bezpeļņas organizācijas “Amazon Watch” klimata un enerģētikas direktors Kevins Koenigs.

“Valdībai ir saistošas saistības pret konstitucionālo tiesu, kas tai deva gadu 227 urbumu slēgšanai. … Tas, ka vakar viņi slēdza vienu, nenozīmē, ka viņi izpilda tiesas rīkojumu,” Koenigs teica vakar, zvanot no Jasuni nacionālā parka.

Jasuni nacionālais parks ir viens no bioloģiski visdaudzveidīgākajiem reģioniem pasaulē.

Nacionālais parks ir UNESCO atzīts par biosfēras rezervātu. Bez vaorani cilts tajā dzīvo arī divas no pasaulē pēdējām pamatiedzīvotāju kopienām, kas dzīvo brīvprātīgā izolācijā, – taromenani un tagaeri tauta.

Saskaņā ar bezpeļņas organizācijas Amazon Watch datiem naftas rūpniecība Ekvadoras Amazones ziemeļos darbojas jau vairāk nekā piecas desmitgades, un tā apgalvo, ka lielas naftas noplūdes ir bijušas biežas un vienā posmā Petroecuador vidēji reizi nedēļā ir notikusi viena noplūde.

Valdība jau iepriekš ir paziņojusi, ka visiem urbumiem būtu jābūt aizslēgtiem līdz 2029. gada decembrim.

Saskaņā ar valdības aplēsēm naftas urbšanas pārtraukšana 43-ITT naftas blokā varētu izmaksāt 1,3 miljardus ASV dolāru (aptuveni 1,2 miljardus eiro).

Nafta veido gandrīz trešdaļu Ekvadoras IKP, un tās ekonomika cīnās, lai izpildītu iekšzemes parāda saistības.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru