Mana ģimene – mans cietoksnis: 5 veidi, kā aizsargāt jūsu ģimeni

lejupielāde (1)

Daudziem ir zināms teiciens “personīgā robeža”, bet, kas ir “ģimenes robežas”, un kā tās aizsargāt, stāsta psiholoģe E. Lavrova.

Cilvēki veido ģimeni, lai mīlētu, iepriecinātu un atbalstītu viens otru. Šī tuvība ir salīdzinoši trausla, kaut kas vai kāds jo pastāvīgi cenšas izjaukt: laika trūkums, sava mitekļa trūkums, tuvāko atbalsta trūkums un daudz kas cits.

Lai saglabātu nenovērtējamo tuvību, nākas aizsargāt jūsu abu veidoto mazo un drošo pasaulīti. Psiholoģe piedāvā dažus kritērijus, pateicoties kuriem var pasvītrot tās robežas un pasargāt ģimenes laimi.

LASI VĒL: Izsalkušais vecītis un viņa paēdusī ģimene

Atrast laiku ģimenei

Piemēram, ģimenē abi laulātie strādā standarta piecas dienas nedēļā. Vakarus un brīvdienas viņi pavada kopā – tā viņiem ierasts. Un nu pienāca decembris – trakais mēnesis, bezgalīgu atskaišu gatavošana, vīrs vakaros aizkavējas darbā, uz sievu gulstas dubulta slodze: jo bērniem mācīties palīdzēja tieši viņš. Viņa vairāk nogurst un nervozē, bet zina, ka līdz ar jaunā gada iestāšanos, viss nostāsies atpakaļ savās vietās.

Laiks ir pirmais un svarīgākais kritērijs attiecību uzturēšanai.

“Kad laika trūkums tuvākajiem ir īslaicīga parādība, tad nav vērts pārdzīvot – skaidro psiholoģe.  – Bet, kad kāds no laulātajiem saņem darbā paaugstinājumu un uz nenoteiktu laiku izkrīt no ierastā ģimenes ritma, var rasties nesaprašanās un strīdi”.

Lai tas nenotiktu, ir ātri jāpārorientējas: jāaprunā, kurš, cik ilgi un kādus pienākumus uzņemas, kā kompensēt nogurumu un laika trūkumu vienam priekš otra. Galvenais pat nav tas, bet gan – ka jūs abi saprotat radušos situāciju un cenšaties to atrisināt.

LASI VĒL: Populārākās galda un prāta spēles jautrai izklaidei ģimenes un draugu lokā

Aizsargāt ģimenes teritoriju no nepiederošajiem

Jebkurš pāris, kas ir nobriedis “mums gribas dzīvot kopā” posmam, organizē sev kopīgu telpu. Dažiem laimīgajiem ir atsevišķa dzīvesvieta, kāds īrē dzīvokli.

“Ģimenes ligzdiņa” – telpa attiecību attīstībai. Māja – tā ir vieta, kurā veidojas ģimenes tradīcijas, paražas, noteikumi.

Sākotnēji riskē tie, kas dzīvo zem viena jumta ar saviem vecākiem. Vecāku ieradumi traucē jaunajiem veidot savas jaunās ģimenes robežas. Tāpēc, protams, ir jāmeklē iespēja dzīvot atsevišķi.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru