Izsalkušais vecītis un viņa paēdusī ģimene

Šī maiņa solījās būt mierīga. Pāris hipertoniķi un grūtniece agrīnā laikā – tas arī viss. Mēs paspējām kārtīgi paēst, un es iemetu kabatā pāris konfektes, kas palika pēc tējas dzeršanas – katram gadījumam, ja nu dežūras laikā vairs nebūs laika apsēsties pie galda.

LASI VĒL: Mamma ir un paliek mamma mūžam: 98 gadus veca omīte pārvācās uz pansionātu, lai koptu savu 80 gadus veco dēlu

Tiklīdz iznācām no atpūtas telpas, dzirdam dispečera balsi: “Piektā brigāde, izsaukums. Padzīvojušam cilvēkam slikti, vairāk neko īsti pateikt nevar”. Viss notiek pēc atstrādātas shēmas: uzmetam virsjakas, ņemam elektrokardiogrāfu, čemodānu ar preparātiem un – uz mašīnu. Galvā automātiski izstrādājas iespējamie izsaukuma iemesli – hipertoniskā krīze ( “asinsspiediens lēkā”, kā saka pacienti), insults vai miokarda infarkts (ak, kā gan negribētos), stenokardijas lēkme.

“Cienījamā” ģimenīte.

Nācās braukt uz kotedžu pilsētiņu. Augstā žoga dēļ pamanāmi bija vien skaistās divstāvu savrupmājas bēniņi. Pagalmā izmisīgi rēja milzīgs vilku suns, kurš, paldies Dievam, bija piesiets pie ķēdes. Mūs sagaidīja vidēja vecuma vīrietis. Viņš mums atvēra durvis un aizveda pie slimnieka pa šo milzīgo “labirintu”. Es pievērsu uzmanību, ka vīrietis ļoti šķībi paskatījās uz mums, kad mēs steidzīgi izgājām cauri priekšnamam, nenovilkuši apavus.

Mūsu priekšā pavērās skats – uz grīdas, gultas tuvumā, strauji elpodams, gulēja vectētiņš. Viņa acis bija puspievērtas, bet pats viņš centās atbalstīties ar rokām pret grīdu, bet viņam nekādi neizdevās to izdarīt. Starp bezgalīgi daudzajām istabām, kā man likās, vecītim bija atvēlēta vismazākā. Gultasveļa uz gultas bija saburzīta, visapkārt nekārtība, un ļoti jūtams bija sastāvējies gaiss.

Vectētiņu mēs ielikām gultā, atvērām logu. Sākām iztaujāt. Pa to laiku istabu bija piepildījuši visi mājinieki – vīrietis, kurš mūs pavadīja, sieviete un divi bērni – pusaudži. Visi centīgi sāka runāt, ka  it kā “gribējis aiziet uz tualeti un pakritis, kāpēc – nav zināms”. Klausāmies, skatāmies. EKG normāla – tas nozīmē, ka nav sirds. Izmēram spiedienu, bet tas 70/60 – drausmīgi zems.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru