Plūdi Šveicē ietekmē Jaguar Land Rover ražošanu

Alumīnija trūkums, ko izraisīja piegādātāja rūpnīcas applūšana, ir skāris arī citus lielākos autoražotājus, tostarp Porsche un BMW.

Jaguar Land Rover ir kļuvis par jaunāko luksusa automobiļu ražotāju, kas saskaras ar problēmām plūdu dēļ Šveicē, kas iznīcināja galvenā alumīnija piegādātāja rūpnīcu. Alumīnija sakausējumus izmanto automobiļu virsbūves detaļām un automobiļu paneļiem.

Arī citi uzņēmumi, piemēram, Porsche un BMW, ir saskārušies ar traucējumiem. Tomēr Mercedes-Benz iepriekš paziņoja, ka plūdu izraisītais alumīnija trūkums neietekmēs tā ražošanu, jo tā piegādātāju bāze jau ir ievērojami daudzveidīga.

Alumīnija piegādātājs šajā gadījumā ir Novelis, kas ir Indijā bāzētajai Aditya Birla Group piederošā pasaules vara un alumīnija ražotāja Hindalco neatkarīgs meitasuzņēmums.

Jūnija beigās Novelis bija spiests apturēt ražošanu savā alumīnija rūpnīcā Sjerē, Šveicē, pēc tam, kad spēcīgas lietusgāzes izraisīja plūdus. Uzņēmums paziņoja par “nepārvaramas varas apstākļiem”, kas iestājas tad, ja līgumslēdzēja puse nevar izpildīt savas saistības no tās neatkarīgu apstākļu dēļ.

Jaguar Land Rover bija spiests meklēt citus piegādātājus, situāciju pasliktināja vasarā parasti slēgtās ražotnes.

Tiek ziņots, ka pēc plūdiem alumīnija ražošanas telpās joprojām turpinās attīrīšanas darbi, jo ražotājiem ir jāgaida, kamēr plūdu ūdeņi atkāpjas, lai varētu notīrīt dubļu slāņus. Tāpēc joprojām nav skaidrs, cik ilgi šie piegādātāji varētu pārtraukt ražošanu.

Porsche nesen koriģēja savas finanšu prognozes visam 2024. gadam, norādot: “Neraugoties uz tūlītējiem pretpasākumiem, kļūst skaidrs, ka gaidāmais piegāžu trūkums radīs ražošanas samazināšanos, kas netiks pilnībā kompensēta gada laikā.”

Jaguar Land Rover nesen ziņoja par 2025. finanšu gada pirmā ceturkšņa ieņēmumiem, uzrādot līdz šim labākos 1. ceturkšņa ieņēmumus, kas sasniedza 7,3 miljardus sterliņu mārciņu (8,59 miljardus eiro), kas ir par 5 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Uzņēmuma peļņa pirms nodokļiem un ārkārtas posteņiem sasniedza 693 miljonus sterliņu mārciņu, kas ir par 59% vairāk nekā gadu iepriekš.

Jaguar Land Rover izpilddirektors Adrians Mardels sacīja: “Mēs gūto pieredzi no panākumiem sacīkšu trasē pārnesam uz mūsu luksusa elektriskajiem automobiļiem, un vēl šogad mēs prezentēsim mūsu pirmo nākamās paaudzes luksusa elektrisko automobili Range Rover Electric, kura gaidīšanas sarakstā ir vairāk nekā 41 000 klientu.”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru