Ķīmiskais sastāvs
Hurmas augļiem ir liela uzturvērtība galvenokārt tajā esošā glikozes un saharozes satura dēļ. Sastāvā ietilpst arī vitamīns C, provitamīns, A (beta-karotīns), ābolu un citronskābe, liels dzelzs, kalcija, vara, mangāna un kālija daudzums.
Augstais tanīna saturs negatavā auglī sniedz hurmai savelkošu garšu, kas pavājinās līdz ar augļa nogatavošanos.
Turklāt, lai atbrīvotos no augļa savelkošās garšas, hurmu var sasaldēt – pēc atkušanas savelkošā garša vairs nav.
Augļa kaloriju vērtība
Hurma ir mazkaloriju produkts, tā vidēji satur vien 66 kcal uz 100 gramiem produktiem, kaloriju daudzums ir atkarīgs no šķirnes un gatavības pakāpes.
Vēl nedaudz par hurmas labajām un sliktajām īpašībām
Hurmai piemīt tonizējošas īpašības. Tā uzlabo apetīti, paaugstina darbspējas, nomierina nervu sistēmu. Cīņā ar aterosklerozi un sirds-asinsvadu saslimšanām hurma pārspēj pat ābolus.
Hurmā atrodams ievērojami lielāks daudzums antioksidantu.
Apēdiet gabaliņu hurmas, un lūk, kas notiks ar jūsu organismu…
Un, kaut arī varš un cinks vairāk ir ābolos, hurma pārspēj ābolus pēc:
nātrija,
kālija,
magnija,
kalcija,
dzelzs daudzuma.
Hurma ir noderīga:
nieru,
sirds saslimšanu gadījumos,
tai piemīt urīndzenoša iedarbība,
tonizējošas īpašības,
nomierina nervu sistēmu,
paaugstina darbaspējas.
piemīt bakteriāla iedarbība attiecība uz zarnu un sienu nūjiņu, zeltainā stafilokoka baktērijām.
Satur lielu cukuru daudzumu, galvenokārt:
Glikozes un fruktozes,
uztur sirds-asinsvadu sistēmas veselību,
baro sirds muskuli, un turklāt cukura daudzums nesasniedz virsotni.