Aspartāms palielina svaru
Pētnieki atklāja arī, ka, lietojot aspartāmu kopā ar treknu pārtiku, peles pieņēmās svarā ātrāk nekā to vienaudzes kontroles grupā, kura aspartāmu nesaņēma. Turklāt pelēm, kuras baroja ar aspartāmu, bija augstāks cukura līmenis asinīs starp ēdienreizēm. Un tā ir viena no agrīnajām cukura diabēta pazīmēm. Aspartāms tika saistīts arī ar augstāku iekaisuma rādītāju pelēm. “Tas pievieno vēl vienas šaubas zinātnieku “labā”, kas pieļauj, ka mākslīgie saldinātāji var būt ne tik inerti cilvēka organismā, kā tas kādreiz tika uzskatīts” – stāsta dakteris Erans Elinavs (Eran Elinav), no Veicmana institūta Rehovotā, Izraēlā. Viņa komanda agrāk atrada pierādījumu tam, ka daži mākslīgie saldinātāji var izmainīt kopienas zarnu kultūru līdzsvaru un funkcionēšanu, kas izraisa glikozes līmeņa kontroles problēmas.
Nepieciešami pētījumi ar cilvēku piedalīšanos
Dakteris Hodins stāsta, ka viņu pētījumu rezultāti var tikt attiecināti tikai uz aspartāmu, un ne citiem saldinātājiem. Pētnieki arī pieļauj, ka cilvēki, iespējams, nereaģēs uz aspartāmu tieši tāpat, kā reaģēja peles. Lai arī zinātnieki ir piesardzīgi savos izteikumos, viņu pētījumu rezultāti liek aizdomāties, vai mums vajag uz sevi pārbaudīt, vai saldinātāju lietošana var izraisīt diabētu un progresējošu aptaukošanos. Jo arī saistībā ar visiem pārējiem cukura aizstājējiem joprojām atklāts paliek jautājums – vai to lietošana neizraisa metabolisma traucējumus, aptaukošanos bērniem un onkoloģiskas saslimšanas. Iespējams, pareizāk būtu lietot dzērienus un desertus ar cukuru, bet lietot tos tādā daudzumā, kas neietekmētu ne veselību, ne arī svaru.
Avots: pohudeu.com