Kāpēc diētiskie dzērieni ar aspartāmu var padarīt jūs resnu

Nekaitīgais saldinātājs asparāmes var kaitēt jūsu veselībai

Daudziem saldinātāji, liekas, esam veselīga alternatīva cukuram, bet dažreiz cilvēki, kuri tos lieto, ne tikai pieņemas svarā, bet iegūst arī tādas saslimšanas kā diabēts.

Tas jau sen ir sācis uztraukt zinātniekus, un lūk, pētījumi pierādīja, ka viens no saldinātājiem – aspartāms, var kaitēt veselībai. Mākslīgie saldinātāji maksā leti, tajos nav kaloriju, un tie var būt simtreiz saldāki par cukuru. Saldinātājus bieži vien izmanto mazkaloriju diētiskajos produktos notievēt gribētājiem. Bet dažreiz tas pat tiek ieteikts cilvēkiem, kuriem ir 2. tipa diabēts. Bet eksperimenti ar pelēm parāda, ka aspartāmam izšķīstot kuņģī, var tikt izjaukts sārmainā fosfatāzes veidošanās process. Šim fermentam ir ļoti liela nozīme kaitīgo toksīnu un baktēriju neitralizēšanā, kas, kairinot kuņģa sieniņas, izraisa iekaisumu un rezultātā izraisa hroniskas saslimšanas. “Mūsu pētījuma rezultāti izskaidroja mehānismu, pateicoties kuram aspartāms nepalīdz cilvēkus padarīt tievākus, un neveicina svaru zaudēšanu, bet gan tieši otrādi var izraisīt tādas problēmas kā  aptaukošanās, sirds slimības, diabēts un metabolisko sindromu”,  – stāsta pētījuma vadītājs, dakteris Ričards Hodins (Richard Hodin), Massachusetts General Hospital, Bostona.

Aspartāms kairina kuņģi

Aspartāms tiek izmantots visā pasaulē, un ir veikti vairāki pētījumi, kas pierāda, ka tas ir drošs. Tiesa, daļu no pētījumiem finansēja pārtikas rūpniecības pārstāvji. Un nevajadzētu aizmirst, ka visi mākslīgie saldinātāji savulaik tika uzskatīti par nekaitīgiem, bet tagad, arvien vairāk un vairāk zinātnieki izsaka šaubas šajā ziņā. Klupšanas akmens šajā ziņā ir enzīma zarnu sārmainā fosfatāze. Zarnu sārmainā fosfatāze darbojas, neitralizējot lipopolisaharīdus – bakteriāos toksīnus, kas var izraisīt kairinājumu zarnās. Kad zinātnieki sajauca šo fermenu ar dzērieniem, kuri satur aspartāmu, izrādījās, ka aspartāms notrulina zarnu sārmainās fosfatāzes aktivitāti. Turklāt samaisot ar dzērieniem, kuri satur cukuru, ferments turpin āja darboties kā parasti. Kad zinātnieki izsmidzināja aspartāmu peļu kuņģa segmentos, tad zarnu sārmainā fosfatāze strauji pazeminājās par 50 %.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru