Kādas slimības pārnēsā kaķi – to der zināt pirms izlemiet iegādāties mīluli

Doktors Kims Kendals no Amerikas medicīnas asociācijas arī apstiprina, ka inficēties no kaķa iespējams ar daudzām slimībām. Bet reāli tiek nodotas vien nedaudzas no tām. Starp tām toksoplazmoze, kuru arī pārnēsā tie paši grauzēji.

Šīs slimības izraisītājs ir Toxoplazma gondii – parazīts, kurš no ārpuses iekļūst dzīvnieka organismā. Uz inficēto mājdzīvnieku tas nekādu iespaidu neatstāj, bet cilvēkam smagākajās stadijās šī slimība izpaužas kā zarnu trakta iekaisums, paaugstināta temperatūra, redzes bojājumi. Grūtniecēm toksoplazmoze provocē spontānos abortus. Ja auglis tomēr saglabājas, tad tam reāli draud galvas smadzeņu bojājumi, toksoplazmu nekontrolētas vairošanās dēļ.  Pēc ārsta neirorentgenologa O.A. Jelisejevas domām – šī saslimšana apdraud dabīgu iedzīvotāju pieaugumu tādā valstī kā Krievija. Jau mātes klēpī ar toksoplazmozi inficētie bērni rezultātā kā blakus sarežģījumus piedzīvo encefalītu salikumā ar meningītu, mikrocefāliju, anizorbītu un citām ne mazāk bīstamām saslimšanām. Ne par velti ASV un Somijā toksoplazmozes diagnostikai, kvalitatīvai ārstēšanai un palīdzībai bērniem tiek iedalīti miljardi dolāru.

Slimība, ar kuru visbiežāk cilvēki saslimst no kaķiem, – gelmintoze, jeb parastās cērmes. Bieži vien to atrašanās dzīvnieka organismā nekādi neizpaužas. Bet cilvēks, turpinot skūpstīties ar savu mīluli un gulēt uz viena spilvena, inficējas pats.Visbiežāk cērmes apmetās zarnās.  Pec kāda laika inficētais mājdzīvnieks sāk vājēt, izskatās saguris, vilna izskatās blāva un trausla. Veterināri brīdina, ka kaķis var inficēties ar cērmēm pat tad, ja nekad nav izgājis no mājām. Cērmju oliņu pārnēsātāji var būt mušas, vaboles un citi kukaiņi.

LASI VĒL: Šī ir pēdējā mīļotā kaķa fotogrāfija ar ziediem, kuri pēc 24 stundām kaķi nogalinās

Ļoti viegli nododas cilvēkiem arī hlamidoze. Tiklīdz pamanāt kaķim strauju apetītes samazināšanos, ievērojat konjuktivītu, paaugstinātu temperatūru, apgrūtinātu elpošanu – nesiet savu kaķi pie vetārsta. Hlamidoze dzīvniekiem labi ārstējās tikai agrīnajās stadijās. Ielaistas slimības gadījumā letāla iznākuma iespējamība ir ļoti reāla. Cilvēkiem tas bīstami tādēļ, ka ilgi neparādās nekādi simptomi. Kaut gan retos gadījumos var izpausties gonorejas pazīmēm līdzīgi simptomi, vīriešiem – anormāli izdalījumi no urīnizvadkanāla.

Bieži var dzirdēt, ka kaķi izplata tādu briesmīgu slimību kā tuberkuloze.

Diemžēl, tā ir patiesība: cilvēkiem un kaķiem – viens un tas pats tuberkulozes izraisītājs. Tomēr jāņem vērā, ka kaķi ar tuberkulozi slimo ļoti reti – saka Kims Kendals.

Bet lūk dzīvnieku izplatītā infekcija, kura mums zināma kā tularēmija, dod 100% cilvēku saslimstību no dzīvniekiem. Tas nozīmē, ja jūsu kaķis ir inficējies ar šo infekciju, tad jūs arī to noteikti saņemsiet. Tularēmija izraisa limfmezglu un iekšējo orgānu bojājumus.

LASI VĒL: Šī ir pēdējā mīļotā kaķa fotogrāfija ar ziediem, kuri pēc 24 stundām kaķi nogalinās

Iepriekšējā gadsimta otrajā desmitgadē Kalifornijas pretmēra stacijas darbinieki Makkojs un Čepins atklāja jaunu mikrobu, kurš ir ļoti līdzīgs buboņu mērim. Vēlāk tam tika  piešķirts  Tularē ezera nosaukums, pie kura bija mitinājušies ar minēto mikrobu inficējušies susliki. Mūsdienās, analizējot infekciju uzliesmojumus vairākās Eiropas valstīs XIX gadsimtā, kurus uzskatīja par saslimšanām ar labdabīgu mēra formu vai klimatisku buboni, zinātnieki atzinuši, ka daļa masu saslimšanas gadījumu ir saistīta tieši ar tularēmiju.

Baktērija Francisella tularensis var nedēļām un mēnešiem glabāties kaut kur mitrās vietās. Ar to inficējas kā savvaļas, to skaitā grauzēji, tā arī mājdzīvnieki, piemēram, aitas, kuras apēd vēsumā saglabājušos zaļo zāli ar visiem kaitīgā mikroba pārpalikumiem. Kaķi ar tularēmiju inficējas no grauzējiem, vai arī padzeroties dabā netīru inficētu ūdeni.

Šī saslimšana satur diva veida organismu graujošus mikrobus, mikrobs A – provocē smagas formas saslimšanas un izplatīts pārsvarā Ziemeļamerikā; un mikrobs B – ar vieglāku slimības gaitu. Tas raksturīgs Eirāzijas kontinentam. Tularēmiju var izārstēt, bet labāk to darīt agrīnās saslimšanas stadijās.

Lai justos drošībā, dzīvojot kopā ar mājdzīvniekiem, atcerieties tos regulāri vest pie vetārsta uz apskati. Un pie pirmajām kaķa saslimšanas pazīmēm – nekavējoties dodieties uz veterināro klīniku.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru