Kādas slimības pārnēsā kaķi – to der zināt pirms izlemiet iegādāties mīluli

Mīļie, maigie, pūkainie draugi – vieni no cilvēku iecienītākajiem mājdzīvniekem. Pie cilvēkiem – popularitātē var sacensties tikai suņi. Sociālajos tīklos un atbilstoši tematiskajos saitos var izlasīt desmitiem tūkstošu stāstu par to kā mīļoto kaķīti apskauj, skūpsta, ar tiem guļ vienā gultā, kāds no tiem gandrīz no viena škīvja ar saimnieku ēd.

Baltkrievijas valsts universitātes Epidemioloģijas katedras docente, bioloģijas zinātņu kandidāte Tatjana Doroženko ir kategoriski pret tādu maigošanos ar dzīvniekiem – no viņiem var ļoti ātri aplipt ar daudzām bīstamām slimībām.

Tās ir vairāku veidu: bakteriālas, infekcijas, vīrusu, sēnīšu un parazitāras. Visbiežāk izplatītās – toksoplazmoze, trakumsērga, akūts gastroenterīts, salmonella, cērmes, hlamidioze,tularēmija, tuberkuloze.

LASI VĒL: Šī ir pēdējā mīļotā kaķa fotogrāfija ar ziediem, kuri pēc 24 stundām kaķi nogalinās

Viena no visbīstamākajām ir trakumsērga. Taisnības vārdā jāpiebilst, ka tās pārnēsātājs var būt jebkurš dzīvnieks, bet klasiskam kaķim, kurš medī grauzējus, ir daudz lielāka iespējamība saslimt un pēc tam nodot cilvēkiem trakumsērgu, jo tieši peles un žurkas bieži ir šīs slimības pārnēsātāji. Veterināri brīdina: ja dzīvnieks ir saslimis ar trakumsērgu, tad tas ir nolemts nāvei. Bet cilvēku var glābt, ja pirmo trīs diennakšu laikā pēc inficēta dzīvnieka koduma viņam ievada speciālu serumu.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru