Izmantojiet ķiploku bultu jeb dzinumu labvēlīgās īpašības

Es, tāpat kā lielākā daļa dārznieku, ik gadu audzēju savā dārzā ziemas ķiplokus, kas otrajā jūnija pusē sāk laist ārā savas bultas jeb bultai līdzīgos dzinumus.

Kā zināms, lai iegūtu pēc iespējas lielākas galviņas, tos nepieciešams laikus ņemt ārā, jo tie atņem augam apmēram 30% – 40% barības vielu. Šo procedūru veic teju katrs pieredzējušais dārznieks, jo katrs no viņiem zina, kur var lietderīgi izmantot ķiploku bultas. Protams, ka varat ar tiem papildināt arī savu komposta kaudzi, taču ir citi daudz veiksmīgāki to izmantošanas veidi.

LASI VĒL: Lai novāktu labu aveņu ražu, tās jāapkopj maijā: es lietoju sodu

Vai jūs zinājāt, ka ķiploku bultās ir daudz vairāk vitamīnu un minerālvielu, nekā tas ir pašās ķiploku daiviņās? Tieši tādēļ iesakām tās nemest ārā, bet gan saglabāt un pagatavot no tām gardus un neparastu ēdienus, kuri noteikti iepatiksies tiem, kam garšo daudz asākas maltītes.

Mūsu ģimenē visiem garšo ceptas ķiploku bultas. Es tās pirms tam nomazgāju, sagriežu 3 – 4 cm lielos gabaliņos, bet pēc tam cepu augu eļļā, liekot klāt sāli un tomātu pastu. Gatavošanas laiks – apmēram 15 – 20 minūtes. Šī uzkoda lieliski iet klāt ar kartupeļu un gaļas ēdieniem. Tā kā man dārzā ir ļoti daudz ķiploku stādu, sanāk iegūt ļoti daudz ķiploku bultu, tādēļ es tās parasti nomazgāju, nosusinu, sagriežu mazākos gabaliņos, lieku polietilēna maisiņos vai plastmasas traukos un pa taisno saldētavā, lai varētu tās baudīt visa gada garumā. Kad nepieciešams, ņemu tās ārā, lieku uz pannas un gatavoju.

Tik pat garšīgas ir arī marinētas ķiploku bultiņas, kas ziemas mēnešos vienmēr iet uz “urrā!” Nomazgātus un smalki sagrieztus ķiploku dzinumus es aptuveni divas minūtes blanšēju verdošā ūdenī, lieku tos sterilās burciņās, kuru apakšā izklātas lauru lapas, melno piparu graudiņi, sinepju sēklas, bet pēc tam tiek aplietas ar karsto marinādi. Marinādes pagatavošanai uz vienu litru ūdens ņemiet 50 g cukura, 100 g 9% galda etiķa, kā arī 50 g sāls. Piepildītās puslitra burciņas sterilizēju apmēram piecas minūtes, bet litrīgās burciņas – apmēram 10 minūtes, pēc tam ietinu tās siltumā.

Vīrieši mūsu ģimenē ir sajūsmā par aso ķiploku bultu piedevu, kuru es gatavoju šādi. Nomazgātos ķiploku dzinumus es lieku gaļas maļamajā mašīnā un lieku tiem klāt labi daudz sāls, jo vēlas šo gardo ēdienu saglabāt vairāku mēnešu garumā. Iegūto aromātisko masu lieku tīrās stikla burkās, aiztaisu ar kaprona vāciņiem un uzglabāju ledusskapī. Šo vitamīniem bagāto piedevu iespējams likt uz maizes, lai ēstu kopā ar pirmajiem ēdieniem. Tā būs lieliski piemērota arī zivs un gaļas ēdieniem.  Turklāt šādi pagatavoti dzinumi pilnībā saglabā visas savas labvēlīgās vielas.

LASI VĒL: Mana kaimiņiene cieti iepērk maisiem. Kad es uzzināju, kam viņa izmanto, darīju tāpat!

Ja jums īsti negaršo tik asi ēdieni, varu ieteikt citus noderīgus ķiploku butliņu izmantošanas veidus.

Es, piemēram, izmantoju ķiploku bultiņas, lai pasargātu savus augus no kaitēkļiem un dažādām slimībām. Lai to izdarītu, ņemu trauku, kurā ceturto daļu pildu ar smalki sasmalcinātām ķiploku bultām (vislabāk, ja tās izlaistas caur gaļas maļamo mašīnu), apleju tos ar karstu ūdeni līdz pusei no kopējā trauka tilpuma, cieši aiztaisu trauka vāku un atstāju to pa nakti ievilkties. No rīta aromātisko maisījumu izsijājiet caurdurī vai caur marli, sataisu apmēram 10 litrus šī maisījuma, tad klāt tam lieku 2 – 3 ēdamkarotes šķidro ziepju, samaisu, un tūlīt pat apsmidzinu savus bojātos augus.

Daudzi, iespējams, ir dzirdējuši par ķiploku bultu izmantošanu pret sēnīšu slimībām un augu kaitēkļiem. Taču parasti šim nolūkam labāk izmantot ķiploku daiviņas, lai gan patiesībā ķiploku bultu tinktūra ir tik pat iedarbīga! Lietoju šo maisījumu miltrasas apkarošanai, pret fitoftorozi, antraknozi, kā arī citām dārza kultūru slimībām un patogēnām sēnītēm. Šis līdzeklis lieliski atbrīvos jūsu dārzu un tajā esošos kultūraugus no kaitēkļiem, kā gliemežiem, laputīm, krustziežu blusām, spīlastēm, kodēm un daudz ko citu.

Ceram, ka lasītājiem tiešām noderēs mūsu ieteikumi! Ja tā, tad noteikti neaizmirstiet dalīties arī ar citiem lasītājiem!

Avots: golbis.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru