14 lietas, kuras nekādā gadījumā nedrīkst darīt uz lidmašīnas klāja! Iegaumē, vai labāk saglabā, lai nepazaudētu!

Eksperti stāsta, kur paslēpušies mikrobi, un kā saglabāt veselību lidojuma laikā. Jā, jā, risks nomirt lidmašīnā ir niecīgs, bet risks saslimt – ir nopietns un acīmredzams. Katrā ziņā tiem, kuri strādā uz lidmašīnas klāja.

Lūk, kādus piesardzības mērus mums ieteica ievērot kāda stjuarte.

  1. Lūdzu, nestaigājiet pa lidmašīnas klāju basām kājām (zeķēs arī nozīmē “basām kājām”).

Stjuartes ir redzējušas visu: no vēmekļiem līdz asinīm un ēdienam, kas izliets uz paklāja.

“Kad mēs redzam cilvēkus, kuri basām kājām iet uz tualeti, mums burtiski šermuļi uzmetas, jo lidmašīnu grīdas ir pilnas ar mikrobiem” – stāsta Linda Fērgusone, kas par stjuarti strādā jau 24 gadus.

“Nekad neejiet uz tualeti basām kājām, tāpēc, ka mēs dažreiz pat savācam stiklu no grīdas, un uz grīdas var palikt sīkas šķembiņas” – piebilst stjuarte.

  1. Nekad saviem dzērieniem nepievienojiet ledu.

2004.gadā veiktais pētījums parādīja, ka 327 lidmašīnās tikai 15 % no ūdens rezervēm atbilda sanitāri higiēniskajām normām.

2009.gadā tika mainīti dzeramā ūdens standarti, tāpēc lielākajā daļā lidmašīnu pasažieriem vairs netiek piedāvāts krāna ūdens. Bet ledus gabaliņi bieži vien tiek joprojām taisīti no tāda ūdens.

“Lidmašīnās atrodas vecie trauki ūdenim, un pārbaudes laikā tur tika atklātas baktērijas” – stāsta Fērgusone.

“Es iesaku dzert minerālūdeni, kas vienmēr atrodas uz klāja” – piebilda stjuarte.

  1. Nesēdiet visu lidošanas laiku krēslā. Lūdzu…

Lidošanas laikā pastāv augsts risks dziļo vēnu tromba izveidei. Tie ir trombi, kas parasti veidojas kājās.

Vēl to sauc par “ekonomijas klases sindromu” un, lai to novērstu, vismaz pāris minūtes pastaigājiet pa lidmašīnu vai pastāviet. (Tikai neaizmirstiet uzvilkt apavus!) Turklāt centieties izvairīties no cieša apģērba, kas varētu traucēt asins cirkulācijai lidojuma laikā.

“Pats galvenais – kustēties vai kustināt kājas, vismaz 1 reizi stundā” – stāsta Ketrīna Sonkvista Foresta, medicīnas zinātņu doktore, Stenfordas veselības universitātes pirmās palīdzības ārste.

“Ja jūs nevarat piecelties, izpildiet vingrinājumus krēslā, piemēram, paceliet ceļus pie krūtīm un pagriezieties krēslā no vienas puses uz otru” – piebilst daktere.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru