Tagad es zināšu, ko darīt saules apdegumu gadījumā. Kāda angļu dārznieka šokējošais stāsts (nepatīkami skati)

Viena no manām draudzenēm dzīvo Skotijā. Mēs ar viņu iepazināmies dizaineru konferencē. Pavisam nesen kādā no mūsu sarakstēm es uzzināju ko šokējošu stāstu, kas lika man būt daudz uzmanīgākai brīžos, kad ilgstoši nākas uzturēties saulē.

Draudzenes jaunākais brālis pašlaik strādā par dārznieku. Pirms pāris dienām viņš septiņas stundas pēc kārtas pavadīja saulē, pļaujot zāli, kā rezultātā ieguva otrās pakāpes apdegumus.

Viņš uzreiz nemaz nepamanīja, ka ieguvis tik smagus apdegumus. Lai gan laikapstākļi bija vasarīgi, tie nebija pārāk drastiski un neizraisīja iespaidu, ka varētu būt iegūts tik smags apdegums. Parasti Daumfrias iedzīvotājiem šāda diena būtu uzskatāma par ļoti karstu, taču Gregs nelikās ne zinis un neizmantoja speciālos aizsarglīdzekļus, atrodoties saulē.

Līdzko zēna mamma nepamanīja, ka viņam uz muguras ir ļoti sarkani pleķi, viņš pat bija izjutis tikai nelielu diskomfortu. Neskatoties uz nepatīkamajām sajūtām un stipri sarkano ādu, Gregs tik un tā nākamajā dienā devās uz darbu. Todien Gregs devās aplaistīt puķes, tādēļ saulē netika pavadīts tik ilgs laiks, kā iepriekš.

Svētdienas vakarā, pēc otrās darba dienas, Grega situācija krasi pasliktinājās…

Viņam uz ādas parādījās čūlas, bet sāpes kļuva tik neciešamas, ka nācās vērsties pēc mediķu palīdzības slimnīcā. Ārsti diagnosticēja otrās pakāpes apdegumus.

Protams, ka viņš pats zināja par savu gaišo un ārkārtīgi jutīgo ādu. Ja viņš atrastos saulē kaut kur, piemēram, Austrālijā, viņš, protams, ka izmantot pret apdegumu krēmus. Taču, esot mājās Skotijā, kur šādu siltumu iespējams sastapt teju tikai piecas reizes gadā, viņš vienkārši nepievērsa tam visam tādu uzmanību.

Mani šis stāsts šokēja. Lūk, kā neuzmanības dēļ ir iespējams nodarīt savai veselībai kaitējumu.

Esiet ļoti vērīgi! Saules apdegumus var iegūt gan tie, kas atpūšas pie jūras, gan tūristi, kas aplūko ievērojamākās vietas, gan arī vienkārši dārznieki. Īsumā sakot – visi tie, kas ilgu laiku pavada svaigā gaisā saules staros.

Ko darīt saules apdegumu rezultātā?

  1. Dodieties aukstā dušā vai vannā. Taču nekādā gadījumā neizmantojiet ziepes vai dušas želeju, jo tie sausina ādu.
  2. Viens no labākajiem līdzekļiem cīņā pret saules apdegumiem ir alvejas sula. Tā nomierina un atvēsina ādu, palīdzot noņemt sāpes un kairinājumu. Ideālā gadījumā uz apdeguma vietām nepieciešams uzklāt svaigi spiestu alvejas sulu, taču ir saprotams, ka to ne vienmēr ir iespējams izdarīt. Tādēļ varat izmantot alvejas eļļas vai uz alvejas bāzes veidotus krēmus. Tikpat iedarbīgas ir arī piparmētras un no tām pagatavotie produkti, piemēram, mentols. Tie sniedz tūlītēju ādas atsvaidzinājumu un atvieglo situāciju.
  3. Saules apdegumu rezultātā radītās sāpes, sūrstēšanu un iekaisumu samazināt palīdzēs antihistamīna ziedes un tabletes. Tabletes gan lietot ieteicams tikai pēc tam, kad esat par to konsultējušies ar savu ārstu. Ja ādas apsārtums rada sāpes, izmantojiet pret apdegumu krēmus.
  4. Ja apdegums ir viegls, sāpes iespējams samazināt, pieliekot pie tā kaut ko aukstu. Piemēram, skārda bundžu, kura pildīta ar ledu.
  5. Tāpat vieglu saules apdegumu ārstēšanai noderēs olīveļļa. Vienkārši uzklājiet olīveļļu uz ādas un rūpīgi, maigi, kā arī uzmanīgi iesmērējiet to ādas virsējā kārtā.
  6. Neaizmirstiet arī par omīšu metodēm – krējums, kefīrs vai arī rūgušpiens. Pievērsiet uzmanību tam, ka šādus līdzekļus drīkst uzklāt tikai un vienīgi uz attīrītas ādas, pretējā gadījumā riskējat padarīt savu ādu par lielisku vietu dažādu baktēriju attīstībai.
  7. Lieliski atvēsina un samazina apdeguma radītās sāpes svaigu kartupeļu vai gurķu mizas, der arī kāda no šo abu dārzeņu svaigajām putriņām. Ļoti noderēs arī aukstas un izlietotas tējas paciņas. Palīgā var nākt arī skābēti kāposti. Kurš gan to būtu iedomājies, vai ne?
  8. Izmantojiet aukstu kumelīšu novārījumu, lai ar marli taisītu kompreses. Ja gadījumā apdedzināts tika ļoti liela ķermeņa daļa, dodieties atvēsinošā vannā, kurā pievienota dzeramā soda vai kumelīšu, kliņģerīšu, eikalipta, lavandas vai rožu novārījums.
  9. Dzeriet ļoti daudz ūdens! Laba būs arī zaļā tēja, granātābolu sula, morss. Saules apdegumu gadījumā labāk tomēr atteikties no grādīgiem dzērieniem.

Atcerieties – brīdī, kad tikko esat pamanījuši saules apdegumus, nekavējoties pazūdiet no saules staru ietekmes, slēpjoties ēnā vai iekštelpās. Pēc tam nepieciešams ādu atvēsināt, taču ievērojot to, ka nedrīkst būt krasas temperatūras maiņas.

Kad strādājat savā dārzā vai jebkur citur zem klajas debess, esiet ļoti uzmanīgi un nepavadiet pārāk ilgu laiku saulē. Ņemiet vērā visparastākos drošības pasākumus, kas ir dažādi sauļošanās krēmi, jo nevajag māti dabu novērtēt pārāk zemu. Tādā veidā pasargāsiet sevi arī no kaitīgās UV staru ietekmes.

Esiet veseli, laimīgi un izbaudiet siltās vasaras dienas droši!

Neaizmirstiet ar šo svarīgo informāciju dalīties arī ar saviem draugiem, radiem un paziņām!

Avots: golbis.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru