Kāda starpība starp kabaci un cukīni?

Ir saprotams, ka kabacis ar gaiši zaļu nokrāsu un cukīni ir dārzeņi no vienas dobes. Abi no tiem pieder pie ķirbju šķirnēm, taču tie nogatavojas un ir ēdami daudz ātrāk par oranžajiem dārza brāļiem. Taču pat šajos abos ir tik pat daudz līdzības, cik atšķirību.

Cukīni – tas ir mūsu ārzemju viesis, precīzāk, itāļu, tādēļ tas uz mūsu galdiem parādījās mazliet vēlāk par kabačiem. Ļoti bieži receptēs sastopams tieši cukīni, nevis kabacis. Kādēļ tā? Savu atšķirīgo īpašību dēļ!

Ar ko cukīni atšķiras no parastā kabača?

  1. Ārējais izskats

Cukīni aug krūmos, bet kabači vijās pa zemi. Gan cukīni lapas, gan miza ir koši zaļā tonī, bet iekšējā cukīni daļa ir daudz maigāka un mīkstāka.

  1. Audzēšanas īpašības

Cukīni patīk mitrums un saule, bet kabači lieliski pārcieš temperatūru svārstības. Turklāt cukīni pieprasa regulāru ravēšanu, kamēr zem kabaču lapām nezālēm vienkārši nav vietas, kur sākt augt. Cukīnī nobriest daudz ātrāk, nekā tā nepiekasīgais brālis kabacis.

  1. Pagatavošana

Pārsteidzošs ir tas, ka cukīni var ēst pat svaigā veidā nepagatavotus. Tiem ir daudz mīkstāka miza (ko noteikti nevar pateikt pēc dārzeņa ārējā izskata), tādēļ mizu ēšanas laikā var pat atstāt. Kabači labi garšo tvaicētā vai ceptā veidā, bet cukīni nepieciešamas vien piecas minūtes termiskās apstrādes.

  1. Veselīgās īpašības

Kabačos ir sastopams C vitamīns, folijskābe, kālijs un karotīns. Šis dārzenis spēj izvadīt no organisma kaitīgās vielas, uzlabo aknu veselību. Tievēt gribētāju vidū kabaci ieņem ļoti nozīmīgu lomu, jo tam ir ļoti maz kaloriju – tikai 27 kCal. Interesants ir fakts, ka cukīni kalorijas ir vēl mazāk – tikai 16. Turklāt šajā dārzenī ir daudz vairāk karotīna, nekā burkānos. Ir vērts šo atcerēties!

Ja esat ieraudzījuši recepti, kurā rakstīts, ka jāizmanto cukīni, taču pa rokai atrodas tikai kabacis, noņemiet kabacim nost mizu, kā arī paildziniet dārzeņa gatavošanas laiku vismaz par pāris minūtēm.

Avots: golbis.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru