Svaigu vistu no lielveikala mazgāt NEDRĪKST nekādā gadījumā! Tas ir taisns ceļš uz saindēšanos!

Nesen ASV Lauku saimniecības departaments uzsāka kampaņu “Barības drošība ģimenē”, kas veidota uz sekojošiem saukļiem:

  • Ievērojiet tīrību. Pēc iespējas biežāk mazgājiet rokas un virsmas.
  • Atdaliet. Neļaujiet svaigam putnam un tā sulai saskarties ar citiem produktiem.
  • Gatavojiet rūpīgi. Minimālai putna iekšējai temperatūrai ir jābūt 74 °C (izmēriet ar virtuves termometru).
  • Atdzesējiet. Putnu laicīgi ievietojiet ledusskapī.

Dreksela universitāte ir laidusi klajā arī analoģisku kampaņu “nemazgājiet vistas”. Projekta mērķis – izmācīt cilvēkus no šī kaitīgā ieraduma.

Tādas barības lietošana, kas inficēta ar augstākminētajām baktērijām, var izraisīt smagu saindēšanos – un tas vēl nav pats briesmīgākais variants.

Lietojot ēdienu, kas inficēts ar salmonellu, cilvēkam parādās tādi simptomi kā caureja, drudzis, asas sāpes vēderā, slikta dūša un vemšana.

Lielākā daļa saindēšanos ar salmonellu pāriet pāris dienu laikā, bet dažreiz rodas sarežģījumi, kas beidzas ar letālu iznākumu.

Kampilobaktērijas ēdienā arī izraisa caureju. Bet šīs baktērijas var izelt cilvēku no ierindas uz veselām 10 dienām, un izraisīt ļoti spēcīgas sāpes vēderā. Inficēšanās ar kampilobaktērijām var būt arī ilgstošas sekas veslībai: muskuļu vājums, nervu sistēmas traucējumi, artrīts un Gijēna-Barē sindroms.

Pēc Kvinlanas vārdiem, svaigas vistas mazgāšana nav tādu risku vērta.

“Vieni cilvēki domā, ka nomazgā mikrobus. Citi vienkārši grib nomazgāt lipīgumu, vai arī viņiem vista liekas netīra. Iemeslu ir daudz, līdz pat automātiskam refleksam: ”Svaigs ir jāmazgā”.

Rezultātā vēl viens padoms: gatavu vistu glabāt slēgtā traukā ledusskapī; istabas temperatūrā vienmēr pastāv inficēšanās risks.

Vai jūs mazgājat vistu pirms gatavošanas? Padalieties ar saviem tuvniekiem un radiniekiem ar šo rakstu!

Avots: zacep.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru