Patiesība par alkoholiskajiem dzērieniem. Lūk, kas ir jādzer, lai nebūtu paģiru!

Alkoholiskie dzērieni

Šņabis
Numur viens sarakstā. Paģiru smagums pēc šņabja lietošanas – 3 no 10. Kāpēc? Kā likums, spirtam nav nekādu papildus piedevu – ne krāsvielu, ne aromatizētāju.

Turklāt šis dzēriens iziet visrūpīgāko attīrīšanu, salīdzinot ar pārējiem stiprajiem dzērieniem. Tāpēc narkologi no Britu medicīnas asociācijas apgalvo, ka paģiru sindroms pēc šņabja lietošanas izrādās ir daudz vieglāks nekā, piemēram, pēc viskija, ruma vai pat vīna.

Tā kā šņabī nav cukura un citu ogļhidrātu avotu, kalorijas tajā ir tikai no spirta (aptuveni 7 kkal/g). Sanāk, ka neskatoties uz savu slikto reputāciju, šņabis ir viens no “diētiskākajiem dzērieniem. Tomēr, ja šņabis netiek dzerts tīrā veidā, bet gan kā kokteilis, tad bilde var sanākt tieši pretēja.

Ar visu savu “tīrību” šņabis ir viens no biežākajiem alkoholisko saindēšanās gadījumu vaininiekiem. Tā samērā lētās cenas, spilgti izteiktas garšas trūkuma un ieraduma šņabīti sajaukt ar sulu vai citiem spirtotajiem dzērieniem dēļ, tas ļoti viegli “iet iekšā”, un tas nozīmē – tā ļaunprātīgas lietošanas iespējamība ir maksimāla.

Alus
Paģiras pēc vakara, kas pavadīts pie pāris alus glāzēm ir par vienu balli smagākas, nekā pēc svinībām ar šņabi – 4 no 10. Kā parādījās Masačūsetsas centrālās slimnīcas speciālistu veiktais pētījums, alū esošās vielas purīni paaugstina urīnskābes līmeni asinīs, kas savukārt noved pie sāļu veidošanās locītavās un podagras attīstīšanos.

Alus lietošana arī paaugstina aptaukošanas risku, problēmas ar sirds-asinsvadu sistēmu un kuņģa vēzi, var novest pie hormonālā līdzsvara izjukšanu gan vīriešiem, gan sievietēm.

Bez visiem tik mīļas garšas, šim alkoholiskajam dzērienam ir arī citi plusi. Alkohola saturs alū ir īpaši zems (3-8%), tāpēc dzēruma stāvoklis rodas ļoti lēni. Turklāt, puslitrā alus ir aptuveni ceturtdaļa no ieteicamās B vitamīna diennakts devas un sirdij veselīgo folātu.

Baltvīns
Šis cēlais dzēriens, kas taisīts no raudzētām vīnogām, kas attīrītas no mizas un kauliņiem, velk uz visām 6 ballēm pēc 10 baļļu paģiras sindroma skalas. Ar laiku, dzēriena uzglabāšanas procesā baltvīnā veidojas sulfīti. Tos tur var pievienot arī ražotāji, lai saglabātu sava produkta sākotnējo krāsu.

Lai kā tur arī būtu, tieši šīs vielas zinātnieki ir nodēvējuši par smago paģiras simptomu vaininiekiem, kas draud baltvīna cienītājiem. Piedevām vēl sulfīti var izraisīt alerģiskas reakcijas, migrēnas un astmas lēkmes, kā arī tie bojā zobu emalju, paaugstinot tavas iespējas iegūt kariesu.

Mierinājums tiem, kuri nu nekādi negrib atteikties no baltvīna – kā apliecina amerikāņu zinātnieki, baltvīnā ir īpaši ķīmiskie savienojumi, kas veicina holesterīna līmeņa samazināšanos asinīs.

Sarkanvīns
Veselas 7 no 10 ballēm, paģiras ir ļoti nepatīkamas. Paruna “Vīna pudele – galva nesāp” sevi vairumā gadījumu neattaisno. Īpašā ražošanas procesa dēļ sarkanvīnā ir diva veida spirti – etanols un metanols, un mūsu aknas tos pārstrādā pēc kārtas.

Pēc britu pētnieku vārdiem, tieši metanols tiek apstrādāts pēdējais, un tāpēc tas ilgi “iesēžas” organismā un izsauc visas nepatikšanas, kas saistītas ar paģirām.

Tomēr šajā dzērienā ir daudz rezervatrola – dabiska antioksidanta, kas baltvīnos nav gandrīz nemaz. Samērīgā daudzumā sarkanvīns cīnās ar trombu veidošanos, iekaisuma procesiem, samazina holesterīna daudzumu asinīs un tajā pat laikā atveseļo visu sirds-asinsvadu sistēmu.

Šampanietis
Sieviešu mīļākais dzēriens izraisa tādu pašu paģiru sindromu ar tādu pašu smaguma pakāpi, kā sarkanvīns. Šampanietis ir viltīgs dzēriens. Kā jau zināms, ar burbulīšiem alkohols iesūcas asinīs daudz ātrāk, tāpēc apreibt no šampanieša ir ļoti viegli.

Turklāt pretēji vispārizplatītajam viedoklim, tas nepavisam neveicina garastāvokļa uzlabošanos. Alkohola lietošana samazina mūsu smadzeņu aktivitāti, atbrīvojot emocijas un apstulbinot veselo saprātu. Rezultātā mēs kļūstam runīgāki, uzbudinātāki, jūtīgāki – bet nepavisam ne laimīgāki.

Interesants fakts par šampānieti. Antioksidanti, kas atrodas dzirkstošajos vīnos, novērš nervu šūnu bojāšanos, un pie tam aizsargā no tādām nelaimēm kā Parkinsona un Alcheimera slimības. Pie tāda secinājuma ir nonākuši zinātnieki no Ridingas universitātes, kuri ir atklājuši, ka šampānietī ir augsts tirozola un kafijas skābes saturs.

Viskijs
Glabāšanas laikā viskijā veidojas visi iespējamie piemaisījumi, pateicoties kuriem paģiras no tā ir 2 reizes smagākas, nekā no analoga šņabja daudzuma. Tāpēc arī 8 no 10 paģiru smaguma ballēm pēc vakara ar visīti. Pārlieku liela mīlestība pret šo dzērienu draud ja ne ar delīriju, tad ar pēkšņām un vētrainām niknuma vētrām noteikti.

Šī dzēriena stipruma un tradīcijas dēļ dzert to neatšķaidītu un bez uzkodas, viskijs ātri noved pie reibuma stāvokļa un liek tā dzērājam uzvesties ārkārtīgi neparedzami. Kā parādīja eksperimenti, kurus veica Lielbritānijas Karaliskās ķīmiķu savienības locekļi, tieši etilspirts, kas atrodas viskijā, tiek visātrāk uzsūkts organismā.

Jau stundu pēc pirmās glāzes alkohola līmenis viskija lietotāja asinīs sasniedz savu maksimumu. Un “uz redzēšanos”… Ar to tiek izskaidrota dzēriena ietekme.

Kā apgalvo britu ķīmiķi, single malt viskijā ir veselīgā fenolskābe, turklāt lielā daudzumā. Šī skābe spēj palēnināt noteikta veida vēža audzēju augšanu, un pat iznīcināt vēža šūnas, turklāt nesabojājot veselību.

Brendijs
Vissmagākās paģiras novērojamas pēc šī dzēriena lietošanas – 9 no 10. Mīlestība pret brendiju ir pilna ar vissliktākajiem paģiru sindromiem, kādi vispār zināmi.

Saskaņā ar Londonas nacionālā neiroloģijas un neiroķirurģijas centra pētījumiem, jo ilgāks dzēriena turēšanas laiks, jo atbilstoši paaugstinās tajā esošo kaitīgo vielu daudzums, kas veidojas uzglabāšanas procesā.

No vienas puses, tās nodrošina viskija garšu un smaržu, no otras – smagākos saindēšanās simptomus. Tas pats attiecas arī uz rumu, džinu un jau minēto sarkanvīnu un viskiju.

Ko dzert – jāizlemj tev. Galvenais protams, ir visam zināt mēru. Lai alkoholiskie dzērieni tikai nedaudz noteiktu svētku svinīgumu, bet nepārvērs pašu alkohola lietošanu par svētkiem. Tas tev nepavisam nav vajadzīgs, nogalināt sevi vēl dzīvam esot – galīgi garām.

Parūpējies arī par draugu veselību – pastāsti viņiem par šo alkoholisko dzērienu īpatnībām. Viņiem tas ir jāzina!

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru