Paņēmiens, kas spēj izglābt kāda dzīvību! Lūk, kas ir jādara, ja kaklā kas iesprūdis

Kā rīkoties aizrīšanās gadījumā

Novērtē, cik nopietns ir gadījums. Kā noslēgti elpošanas ceļi? Ļoti labi, ja cietušais cilvēks klepo. Ar klepus palīdzību organisms aizsargājas no svešķermeņiem, cenšoties izgrūst tos ārā. Ja ir klepus, tad elpošanas ceļi nav pilnībā ciet. Palūdz cietušo klepot tik ilgi, līdz tu neieraudzīsi iestrēgušo priekšmetu, pēc tam izvelc to ar rādītājpirksta un īkšķa palīdzību.

Vajag ļoti uzmanīgi sekot līdzi tam, lai priekšmets pilnībā nenoslēgtu elpošanas ceļus. Ja tev ir darīšana ar bērnu līdz gadam – ļoti labi, ja viņš raud un klepo.

Mēdz būt arī tā, ka svešķermenis (detaļa) pilnībā aizsprosto elpceļus, to ir viegli noteikt – cietušais neizdod nekādas skaņas, bet ir pie samaņas. Tādā gadījumā vajag nekavējoties ķerties pie Haimliha paņēmiena.

Atceries: Haimliha paņēmiens ir jāizmanto tikai tad, ja cietušais ir vecāks par vienu gadu un viņš nevar paklepot, parunāt, pakliegt un attiecīgi arī paelpot. Ja laikus nesniegt palīdzību, cilvēks zaudēs samaņu. Galvenais – visu darīt ātri un nekrist panikā.

Tas nemaz nav tik grūti:

    • Nostājies aiz cietušā, ja tu esi labrocis – nedaudz uz kreiso pusi, ja kreilis – nedaudz uz labo.
    • Saņem cietušo stingri zem krūtīm un nedaudz noliec uz priekšu tā, lai kaklā iestrēgušais objekts virzītos uz āru, un nevis dziļāk iekšā.
    • Uzmanīgi, bet pārliecināti uzsit cietušajam starp lāpstiņām ar plaukstas augšējo daļu.
    • Pārbaudi, vai objekts nav iznācis ārā. Ja nav, tad uzsit no jauna, un tā atkārto līdz pat piecām reizēm.

Ja no sitieniem nav nekāda rezultāta un cietušais joprojām nevar paelpot, saspied roku kulakā un noliec to zem cietušā nabu un ribām. Otru roku noliec pa virsu un pāris reizes uzspied, līdz iestrēgušais objekts iznāk ārā. Pievērs uzmanību, ka šo paņēmienu nedrīkst izmantot grūtniecēm, bērniem līdz gada vecumam un cilvēkiem ar redzamu lieko svaru.

Gadījumā, kad elpošana neatjaunojas, izsauc ātro palīdzību. Neatstāj cietušo vienu un līdz ātrās palīdzības atbraukšanai turpini pielietot Haimliha paņēmienu.

Bērns līdz viena gada vecumam, kurš ir aizrijies – tas ir īpašs gadījums. Ja bērns neklepo un neraud, noliec viņu ar muti uz leju savu apakšdelmu vai gurnu garumā tā, lai galvai būtu uz ko atbalstīties.

Uzmanīgi uzsit pa viņa muguriņu piecas reizes ar savu plaukstas augšējo daļu. Pēc tam uzmanīgi izpēti bērna muti un izņem priekšmetu, ja tu bērna mutē to pamani. Nekādā gadījumā necenties aizsniegt iestrēgušo objektu, ieliekot pirkstus zīdaiņa mutē! Tā iestrēgušais objekts var noslīdēt zemāk un pasliktināt stāvokli.

Ja tas nepalīdzēja, apgriez bērnu uz muguras un uzmanīgi piecas reizes uzspied uz viņa krūtīm. Pēc katra mēģinājuma pārbaudi, vai iestrēgušais priekšmets ir iznācis ārā.
Un tā, kritiskā situācijā esi mierīgs un par sevi pārliecināts. Šajā paņēmienā nav nekā sarežģīta – vienkārši atceries to. Ar tā palīdzību tu vari kādam izglābt dzīvību!

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru