Tagad mazliet parunāsim par novecošanu.
Katrā no mūsu šūnām ir 46 hromosomas. Katras hromosomas galā ir maziņš vāciņš, ko sauc par telomēru. Katru reizi, kad mūsu šūnas dalās, neliela daļa šī vāciņa pazūd. Un kad šis telomērs pazūd pavisam, tad mūsu šūnas mirst.
Telomēri dzīvo mūsos visas dzīves laikā: to daudzums sāk mazināties uzreiz pēc dzimšanas un turpina kristies līdz brīdim, kad mēs mirstam.
2009 gadā amerikāņu zinātniece – doktore Elizabete Blekberna un viņas kolēģi saņēma Nobela prēmiju medicīnā par telamēru atklāšanu.
Viņi atklāja, ka diētas ievērošana un fiziski vingrinājumi tikai trīs mēnešu laikā, var būtiski palielināt telomēru skaitu.
Viņu pētījumi ilga piecus gadus un tie pierādīja, ka tiem, kuri nemainīja savu dzīvesveidu telomēŗu skaits mazinājās līdz ar gadiem, taču tiem , kuri mainīja savu dzīvesveidu – telomēru skaists pieauga.
No kādām tad slimībām visbiežāk mirst cilvēki mūsdienu pasaulē? Lūk, četras pamatslimības:
- Sirds slimības
- Alcheimera slimība
- Insults
- Plaušu vēzis
Izrādās, ka augu pārtikas palielināšana mūsu ēdienkartē var samazināt visu šo slimību riskus.
Pat nelielas izmaiņas, piemēram, gaļas samazināšana uzturā vai dārzeņu palielināšana, dot rezultātus.
Ko tad mums iesaka ēst katru dienu, lai nodzīvotu ilgu un veselīgu mūžu?
Krustziežu dzimtas dārzeņus – brokoļus, briseles kāpostus, puķkāpostus, kāpostus, redīsus, rāceņus, kreses salātus u.c.
Zaļumus– salātus, skābenes, spinātus u.c.
Dārzeņus – sparģeļus, bietes, papriku, burkānus, kukurūzu, kabačus, sīpolus, ķiplokus, ķirbjus, zirņus, kartupeļus, tomātus.
Pākšaugus un to produktus – pupiņas, kaneloni pupas, pelēkos zirņus, sojas pupas, zirņus, lēcas, pinto pupiņas, humusu.
Ogas – vīnogas, ērkšķogas, ķiršus, avenes, zemenes u.c.
Augļus – ābolus, aprikozes, avokado, banānus, melones, klementīnus, greipfrūtus, kivi, citronus, laimu, mango, nektarīnus, apelsīnus, papaiju, marakuju, persikus, bumbierus, ananāsus, plūmes, granātābolus, mandarīnus, arbūzus.
Linsēklas – vienu ēdamkaroti dienā.
Riekstus – mandeles, zemesriekstus, valriekstus u.c.
Garšvielas – katru dienu pievienot 1/4 tējkarotes kurkumu pie visām citām garšvielām, ko jūs lietojat.
Pilngraudu produktus – putraimus, makaronus, maizi.
Ūdeni – 5 lielas glāzes ( 340 ml) dienā.
Taču produkti tas vēl nav viss. Nepieciešama arī mērena fiziska slodze, vismaz pusstundu dienā, piemēram pastaiga.
Nav nemaz tik sarežģīti, pareizi?
Jūs jau esiet gatavi pamēģināt? Pastāstiet to savos komentāros!
Avots: lifter.com.ua