Kas ir sarkoma? Bīstams audzējs, kuram praktiski nav simptomu

Protams, jebkurš audzējs ir apdraudējums cilvēka dzīvībai, bet īpaši bīstami audzēji bieži vien ir retāk sastopami. Sarkoma – viena no tādiem jaunveidojumiem.

Tā attīstās no dažāda tipa saistaudiem un ir īpaši bīstama, jo to ir viegli sajaukt ar citiem audzējiem. Piedāvājam noskaidrot, kas tad īsti ir sarkoma.

Kas tas ir sarkoma?

Visbiežāk sarkoma bojā mīkstos audus (taukaudus, muskuļus, fascijas, sinoviālo audu kārtu, asinis, limfvadus un perifēriskos nervus). Ārstēšanā var tikt izmantota ķīmijterapija vai staru terapija.

Osteosarkoma – otra pēc izplatības sarkomu grupa. Visbiežāk saslimšanu ar kaulu sarkomu konstatē bērniem intensīvas augšanas periodā.

Riska faktori

Pastāv noteikti riska faktori, kuri palielina sarkomas rašanās iespējamību. Starp tiem:

  1. Iedzimta uzņēmība.
  2. Pedžeta slimība. Pie šīs saslimšanas kauli kļūst trausli un deformējas.
  3. Ģenētiskas novirzes (neirofibratozme, retinoblastoma, Gardnera sindroms, Li-Fraumena sindroms).
  4. Apstarošana.

Vienīgā sarkomas varietāte, kuras rašanās iemesls ir nešaubīgi zināms – tā ir Kapoši sarkoma. To ierosina 8.tipa herpes vīruss. Vairums cilvēku ir inficēti vismaz ar vienu herpes vīrusa tipu, taču cilvēka imūnsistēma parasti viegli ar to tiek galā. 8.tipa herpes vīrusa infekcijas gadījumā uz imūndeficīta fona Kapoši sarkomas attīstības risks būtiski palielinās.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru