Kādēļ gurķu lapas paliek dzeltenas un sakalsts? Un ko var darīt lietas labā?

Kādēļ un no kā gurķu lapas paliek dzeltenas un saritinās?

Gurķu lapu sarullēšanās kopā ar to dzeltēšanu var liecināt par nopietnām problēmām.

  1. Trūkst barības vielas. Ja pamanāt, ka gurķu lapas sākušas bālēt un tajā pašā laikā arī saritināties uz leju, iespējams, ka tas liecina par slāpekļa deficītu. Rūpīgi pārbaudiet lapas, jo parasti šāda veida bojājumi pāries, līdzko augs tiks nodrošināts ar pienācīgu mēslojumu.
  2. Vasaras vidū augus mēs apsēst miltrasa. Šīs slimības rezultātā gurķu lapas paliek dzeltenas un sāk saritināties. Lai cīnītos ar šo kaitēkli, izmantojiet 1% borskābes šķīdumu, bet siltumnīcu centieties regulāri vēdināt.
  3. Kaitēkļi. Ja gadījumā gurķu lapas kļūst dzeltenas un sāk saritināties, nav izslēgts arī fakts, ka augu apsēduši kādi kaitēkļi. Apskatiet lapu otro pusi. Iespējams, ka tur sametušās laputis vai zirnekļu ērces. Šādos gadījumos nepieciešams pielietot insekticīdus vai akaricīdus.
  4. Vīrusi. Ja jūs ievērojat visas dārzeņa audzēšanas prasības, bet tā lapas tik un tā paliek dzeltenas un deformējas, visticamākais, ka šeit pie vainas ir kāda infekcijas slimība. Šajā gadījumā diemžēl neatliek nekas cits, kā inficētās daļas iznīcināšana, pirms tā pārgājusi arī uz citām auga daļām un pat visām dobēm.
  5. Pārsalšana vai apdegums. Diemžēl gurķu lapas ir salīdzinoši kaprīzas, tādēļ tās ļoti bieži mēdz nosalt vai gūt apdegumus. Ja gadījumā gurķu lapas pieskaras logam vai siltumnīcas sienai, tas arī var novest pie lapu dzeltēšanas un sarullēšanās. Tieši tādēļ ļoti svarīgi ir stādīt augus tā, lai to lapas nepieskartos pie sakarsēta stikla vai siltumnīcas plēves.
  6. Pārāk mazs gaisa mitrums. Nepietiekoša mitruma dēļ augi cenšas samazināt ūdens iztvaikošanas laukumu, saritinot lapiņas tādās kā tūtiņās. Problēma tiks atrisināta, ja augs tiks aplaistīts un būs nodrošināts pietiekošs telpas mitrums.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru