Kādēļ gurķu lapas paliek dzeltenas un sakalsts? Un ko var darīt lietas labā?

Ko darīt, ja gurķu lapas paliek dzeltenas un sāk vīst? Kā lai labo šādu situāciju un glābj augu? Šodien mēs noskaidrosim, kāds ir lapu dzeltēšanas un kalšanas iemesls.

Lielākoties iemesls, kādēļ gurķu lapas sāk palikt dzeltenas un kalsts nost, ir to nepareiza kopšana vai optimālo audzēšanas apstākļu neievērošana. Daudz retāk par lapu dzeltēšanu atbildīgas ir dažādas slimības vai auga badošanās. Aplūkosim, kā ar to cīnīties un kā katrā no šīm situācijām rīkoties.

Iemesli, kādēļ gurķu lapas paliek dzeltenas

Ir vairāki iemesli, kas var veicināt gurķu lapu dzeltēšanu.

  1. Ūdens laistīšanas režīma neievērošana. Ja jūs pārāk reti vai pārāk bieži (taču nepietiekošā daudzumā) aplaistāt gurķus, augs ļoti ātri dehidratējas. Pirmā pazīme, ka tā ir noticis, ir lapu dzeltēšana. Tik pat bīstama augiem ir pārlieku bieža laistīšana, jo gurķi var vienkārši sākt pelēt. Pareizi būtu tā, ja laistīšanas brīdī augsnei 10 cm dziļumā jābūt mēreni mitrai.
  2. Minerālmēslu deficīts. Iespējams, ka gurķiem vienkārši nepietiek barības vielu. Veģetācijas periodā augiem ir nepieciešami kompleksi slāpekļa mēslojumi. To trūkuma dēļ, lapas sāk dzeltēt.
  3. Nosalšana. Arī zemas temperatūras var izraisīt gurķu lapu dzeltēšanu, jo tādā veidā augs izrāda, ka atrodas stresa situācijā.
  4. Saules apdegums. Ja jūs pa dienas vidu aplaistījāt gurķus un uz to lapām tika ūdens, vietas, kur uz lapām nokļuva ūdens piles, pēc laika paliks dzeltenas. Tas liecina par saules apdegumu. Lai no tā izvairītos, augus laistiet tikai no rītiem vai vakaros.
  5. Slimības un vīrusi. Inficētās gurķu lapas ar laiku paliek dzeltenas un sāk nokalst. Visizplatītākais slimības veids, kas izraisa lapu dzeltēšanu, ir Fusarium sēnes.
  6. Sakņu sistēmas bojājumi. Ja gurķa saknes saēd kaitēkļi, vai arī saknes tika bojātas stādīšanas, pārstādīšanas, uzaršanas laikā, saprotams, ka lapas sāks dzeltēt.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru