Kā smalki pateikt “NĒ”

Princips Nr. 1. Atdaliet savu lēmumu no attiecībām ar cilvēku: sakot “nē” mēs neatsakām sarunbiedram, bet gan viņa idejai.

Princips Nr. 2. Ņemiet palīgā daiļrunību: nav obligāti atteikumā izmantot vārdu “nē”. Var pateikt, piemēram, tā: “Baidos, ka darbi man neļauj to izdarīt”. Psihologi uzskata, ka vislabākais atteikums ir atteikums japāņu stilā:”jā, un tāpēc…”. Jūs nesakāt klientam vai partnerim “nē”, jūs nesakāt “bet”. Jūs piekrītat viņa priekšlikumam un vēl izvirzāt savu nosacījumu – tādu, kas padara oponenta priekšlikumu jums izdevīgu. Ja viņš tam piekritīs, jūs būsiet uzvarētājs. Ja nē – tad vārdiņu “nē” nepateiksiet jūs, bet gan oponents pats sev.

Princips Nr. 3. Koncentrējieties uz to, lai piedāvātu kompromisu. Neaizmirstiet, ka cilvēks, kurš izteicis priekšlikumu, arī savā ziņā visupirms seko savām interesēm, un nevis jūsējām.

Princips Nr. 4. Atcerieties, ka jebkurā gadījumā izlēmīgs “nē” ir laipnāks par izvairīgu “jā”.

Frāzes, kuras ļaus smalki iziet no jums nevajadzīga strīda:

Mēdz būt situācijas, kad ar jums cenšas strīdēties par jautājumu, kas jums nav svarīgs, neinteresants, atņem laiku vai arī ir vienkārši bezjēdzīgs.

Lai neliktos nelaipns un saglabātu labas attiecības ar oponentu, grāmatas “Polēmikas māksla” autors Džonatans Herrings iesaka izmantot sekojošas frāzes, kuras palīdzēs izbeigt sarunu: “To var apspriest līdz rītam”, “Tas patiešām ir sarežģīts jautājums tādai īsai apspriedei”. Un vissmalkākais variants izejai no nevajadzīga strīda: – “Nesen izlasīju ļoti interesantu rakstu saistībā par šo tēmu. Es jums to pārstūtīšu uz e-pastu”.

Kā pateikt “nē” nevajadzīgiem apstākļiem

Daudziem no mums neatņemama psiholoģiska parādība ir tā sauktā tieksme uz zaudētām izmaksām. Tas ir tāds uzvedības veids, kad mēs ieliekam enerģiju un laiku nerentablā projektā tikai tāpēc, ka sākuma izdevums jau vairs nav iespējams atgūt. Tā, piemēram, mēs neaizejam no nepatīkamas filmas kinoteātrī, tāpēc, ka naudu par biļeti jau neviens vairs neatdos, vai arī ieguldam arvien jaunus un jaunus līdzekļus remontā, kurš ir manāmi ievilcies. No līdzīga apburtā loka ir ļoti grūti izrauties.

Lai neiekristu apstākļu lamatās, nepadodies īpašuma efektam (tas ir tieksmei pārāk augstu vērtēt jau jums īpašumā esošas lietas ) un atbrīvojieties no bailēm izlikties izšķērdīgam. Atzīstiet savu kļūdu. Nākotnē necentieties visiem izdabāt: nepiekrītiet kam pagadās un pirms ko sakāt, ieturiet pauzi.

Atteikšanās no apstākļiem – tas ir pietiekoši sarežģīts uzdevums, kas sevī ietver arī interešu konfliktus. Daudz vieglāk jau no paša sākuma neko neapsolīt. Mācieties atteikties no apstākļiem tādā veidā, lai apkārtējie jūs cienītu par mērķtiecīgumu un disciplīnu.

Avots: cluber.com.ua

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru