Etiopijā 12 stundās iestādīja 350 miljonus koku!

Etiopijas varas iestādes ir publiski ziņojušas par 353 633 660 koku stādu iestādīšanu 12 stundu ilgas akcijas “Zaļais mantojums” (#GreenLegacy) ietvaros.

Kampaņas rezultāti pretendē uz jaunu pasaules rekordu – iepriekšējais tika reģistrēts Indijā 2017. gadā, kad aptuveni 1,5 miljoni brīvprātīgo 12 stundu laikā iestādīja 66 miljonus koku.

Akcija ir kļuvusi par daļu no Etiopijas plašās valsts mežu atjaunošanas kampaņas, kuru uzsāka šīs valsts premjerministrs Abijs Ahmeds. Sākumā bija plānots iestādīt 200 miljonus koku pēc iedzīvotāja skaita lielākajā Āfrikas valstī.

Visi pilsoņi tika uzaicināti piedalīties, un miljoni atbalstīja šo iniciatīvu. Sešu stundu laikā premjerministrs savā Twitter kontā paziņoja, ka ir iestādīti jau 150 miljoni koku.

“Mēs esam pusceļā uz mērķi”, – tobrīd paziņoja premjers un aicināja pilsoņus “palielināt tempu atlikušajās stundās”.

Kad 12 stundu maratons bija beidzies, Abijs Ahmeds atgriezās Twitter, lai paziņotu, ka Etiopija ne tikai sasniedza savu “kolektīvo mērķis iekš #GreenLegacy” iestādīt 200 miljonu koku, bet to pārspēja.

Šīs Āfrikas valsts valdības pārstāvji ar to neapstājās: Etiopijas nacionālajā koku stādīšanas kampaņā ir plānots iestādīt četrus miljardus koku lietus sezonā no maija līdz oktobrim.

Saskaņā ar datiem no Austrumu Āfrikas mežu atjaunošanas organizācijas un “Farm Africa” organizācijas, kas palīdz lauksaimniekiem atbrīvoties no nabadzības, meži aizņem mazāk nekā 4% no Etiopijas zemes. Salīdzinājumam: 19. gadsimta beigās to bija 30%.

Bez tam piekrastes valstis cieš no klimata izmaiņām: zemes degradācijas, augsnes erozijas, mežu izciršanas, atkārtotus sausumus un plūdus pastiprina izmantotās lauksaimniecības metodes, kas ir galvenais ienākumu avots un izdzīvošanas līdzeklis 80% valsts iedzīvotāju .

  1. gadā Etiopija pievienojās vairāk nekā 20 citām Āfrikas valstīm, kuras ir apņēmušās atjaunot 100 miljonus hektāru zaļās teritorijas, izmantojot Āfrikas Meža ainavas iniciatīvu.

Nesenais pētījums parādīja, ka tieši cilvēces iznīcināto mežu atdzimšana var no atmosfēras noņemt divas trešdaļas (apmēram 205 miljardus tonnu) visa tur uzkrātā oglekļa, kas ir atbildīgs par siltumnīcas efektu un globālajām klimata izmaiņām.

Vai tu atbalstītu šādu akciju mūsu valstī?

avots: bbc.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru