Baraviku dobe jūsu dārzā

Ir zināms, ka sēnes aug simbiozes rezultātā, jo lieliski sadzīvo kopā ar koka saknēm. Citiem vārdiem sakot – nepieciešams inficēt koka saknes ar sēņu sporām. Vislabākais laiks, kad to darīt, ir sākot ar maija vidu, līdz pat septembra vidum. Turklāt ir jābūt nosacījumam, ka diennakts temperatūra ir vismaz +12 grādi un vairāk. Ir jāpiefiksē tas, no kurienes tika ņemts materiāls: ja no sēnēm, kas augušas zem priedes, tad tās nevar pēcāk novietot blakus eglei.

Stādīšanas vietu izvēlas koka sakņu pakājē, izvietojot sēnes pēc šaha dēlīša principa – citu no cita 30 – 50 cm attālumā. Varat uztaisīt dobes robežas no alumīnija stieplēm. Pirms sporu sēšanas, stādījuma vietu ir rūpīgi jāapstrādā, lai samazinātu tajā esošo parazītu un baktēriju aktivitāti. Šeit lieliski derēs līdzeklis no ozola mizas, kas iepriekš tika attīrīts no pelējuma, puves un netīrumiem. Apmēram 30 g šī izejmateriāla ir nepieciešams apliet ar vienu litru ūdens un jāliek vārīties vismaz uz vienu stundu. Ar atdzisušu un izfiltrētu novārījumu nepieciešams apstrādāt to vietu, kur grasāties sēt sporas – uz viena koka pakāji aizies vismaz 5 litri novārījuma.

LASI VĒL: Lēts un nekaitīgs mēslojums lielai gurķu ražai

Ar vienu 10 litrīgu tvertni, kurā ir apstrādes materiāls, pietiks, lai apstrādātu 25 – 30 kokus.

Pēc trīs stundām, kad esat uzlējuši attīrošo līdzekli, ir iespējams koka pakājē sēt sēņu sporas. Lai sētu sporas, tiek izmantots visparastākais izsmidzinātājs, taču pirms tam ir jānoņem filtrs un sprausla.

Vislabāk ir strādāt divatā: viens cilvēks ar šauru koka lāpstu, kas pagatavota no masīvkoka vai lapu kokiem, rok mazas aliņas, cenšoties nokļūt pēc iespējas tuvāk koka saknēm, bet otrs injicē aptuveni 5 – 10 ml sporu.

Ja vasara ir karsta un sausa, šo augsni katru dienu nepieciešams laistīt – pa 4 litriem ūdens zem viena koka. Labvēlīgu augšanas apstākļu gadījumā, sēnes sāks augt gadu pēc to iestādīšanas. Sēnes augs 3 – 4 gadus pēc kārtas, jo vēlāk būs nepieciešams no jauna “inficēt” koka saknes ar sēņu sporām.

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru