Baraviku dobe jūsu dārzā

Sakarā ar nelabvēlīgiem dabas apstākļiem, pēdējo gadu laikā sēņu (jo īpaši baraviku un balto sēņu) plantāciju daudzumi ir krasi samazinājušies. Tieši tādēļ mēs aicinām jūs izaudzēt sēnes mākslīgā veidā mājās pašiem.

Baraviku dobe jūsu dārzā

Tiek uzskatīts, ka ir divi veidi, kā iespējams iesēt baravikas: pirmkārt, ar sporām, kuras iegūtas no pāraugušām svaigām vai žāvētām sēnēm (tos var salīdzināt ar augu sēklām) un, otrkārt, ar micēliju palīdzību, kas sēnēm pilda tādu pašu funkciju, kā augiem saknes. Abas šīs metodes ir dabīgs veids, kā pavairot sēnes. Ja jūsu dārzs atrodas blakus mežam vai jūsu mājai tuvu aug atsevišķi skuju koki (priedes vai egles), to pakājē iespējams izveidot baraviku kolonijas.

Jūs varat sākt ar otro paņēmienu, taču dzīva micēlija iegūšana ir gaužām sarežģīta, pat speciālistiem tas viegli nenākas. Tieši tādēļ mūsu ieteikums ir sākt sēņu audzēšanu ar sporu sēšanu. Jau laikus salasiet mežā baltās baravikas, kuras jau ir pāraugušas, taču nav tārpainas vai citādi beigtas. Mājās tās izžāvējiet kā pienākas.

LASI VĒL: Gurķu salāti ”Svaigie” ziemai — svaigi un ļoti kraukšķīgi gurķīši ar ķiplokiem

Lai iegūtu sporas, izkaltēto sēņu micīšu apakšējo daļu nepieciešams likt ūdenī. Ņemiet 300 g sēnes micīšu apakšējo daļu un 10 litrus sniega vai lietus ūdens, tur tās jānotur 24 stundas, periodiski visu apmaisot, lai iegūtu viendabīgu masu. Pēc tam izfiltrējiet iegūto masu caur neilona vai poliamīda sietiņu (ar 20 den, 200 mm lielu apmales diametru). Traukā lieciet 50 g cukura un 10 g augšanas regulatoru “Ekosil”.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru