8 vitamīni, kurus pirkt ir muļķīgi, bezjēdzīgi un pat bīstami!

5. Vitamīns B12.

Vitamīns B12 lielā daudzumā atrodams zivīs, moluskos, liesā liellopu gaļā un vitaminizētajās sausajās brokastīs; parasti šī vitamīna trūkums novērojams veģetāriešiem un vegāniem. Centieties ik dienu uzņemt 2,4 mkg no šiem avotiem.

Vitamīna B12 deficīts, kas var novest pie anēmijas un demences, novērojams arī vairākiem padzīvojušiem cilvēkiem, tāpēc šīs piedevas var palīdzēt. Toties augstas B12 devas nenovērš kognitīvos traucējumus un nesniedz enerģiju.

Secinājums: Lietojiet tikai pēc ārsta norādījumiem.

6. Vitamīns C.

Vitamīns C atrodams citrusaugļos, melonēs un tomātos; pieaugušiem vīriešiem nepieciešami 900 mg dienā, bet sievietēm – 75 mg. Daži to lieto saaukstēšanās saslimšanu profilaksei, bet 30 klīnisko pētījumu apskats neatklāja nekādus pierādījumus, ka vitamīns C novērš saaukstēšanos.

Vispār ir viens izņēmums: tas var samazināt risku auksto joslu iedzīvotājiem un cilvēkiem, kuri tiek pakļauti spēcīgām fiziskām slodzēm, kā maratonieši. Tāpat vitamīns C var noderēt smēķētājiem. Pētījumi neapstiprina apgalvojumu, ka liela vitamīna C deva palīdz cīnīties ar vēzi un sirds saslimšanām.

Secinājums: Lielākajai daļai cilvēku nav nepieciešama papildus vitamīna C deva.

7. Vitamīns E.

Vitamīns E, kas atrodams augu eļļa, riekstos un zaļajos lapu dārzeņos, it kā pasargā no sirds un asinsvadu saslimšanām, vēža un Alcheimera slimības. Centieties katru dienu uzņemt 15 mg no pārtikas avotiem.

Nepietiek ar to, ka pētījumi neapstiprina vitamīna E noderīgumu sirdslēkmju un vēža profilaksē, tā augstas devas arī paaugstina insulta risku.

No otras puses, daži produkti patiešām pasargā no insulta. Kāds pētījums pierādīja, ka vitamīns  no pārtikas avotiem (bet ne piedevu veidā) palīdz novērst Alcheimera slimību.

Secinājums: Nelietojiet.

8. Cinks.

Ieteicamā cinka diennakts norma (atrodams austerēs, liesā liellopu gaļā un sausajās brokastīs) ir 11 mg vīriešiem un 8 mg sievietēm. Dažreiz tiek paziņots, ka šis mikroelements palīdz novērst un likvidēt saaukstēšanās simptomus, bet pētījumi to neapstiprina.

Daži pētījumi ļauj pieņemt, ka saaukstēšanās simptomi nav tik stipri izteikti un ātrāk pāriet tiem, kuri lieto cinku, bet daudzi citi tādu saikni neatklāja. Turklāt augstas devas pavājina imūnsistēmu, tāpēc nevajag ārstēt saaukstēšanos ar cinku.

Secinājums: Nelietojiet (izņemot cinka ledenes un aeorosolus saaukstēšanās laikā).

Padalieties ar šo svarīgo rakstu ar draugiem un tuviniekiem!

Avots: lifter.com.ua

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru