8 vitamīni, kurus pirkt ir muļķīgi, bezjēdzīgi un pat bīstami!

“Medicīnas” pasaules feiki.

Vitamīni un mikroelementi ir nepieciešami veselībai, bet tas nenozīmē, ka šo vielu milzīgas devas pasargās jūs no slimībām vai arī paildzinās jūsu dzīvi, raksta Reader’s Digest.

Daži vitamīni var jums pat kaitēt. Lielākajā daļa gadījumu vērtīgās vielas vēlams iegūt no sabalansētas ēdienkartes. Toties dažiem cilvēkiem var ieteikt paaugstinātu vitamīnu un minerālu devu.

Apspriediet šo jautājumu ar ārstu, it īpaši, ja esat sieviete reproduktīvā vecumā, vegāns, reti parādaties saulē, nodarbojieties ar profesionālu sportu vai arī ievērojiet diētu.

Lūk 8 visizplatītākās piedevas, no kurām lielākā daļa jums visdrīzāk nemaz nav vajadzīgas:

1. Beta karotīns.

Lielākajai daļai veselu pieaugušo ieteicamā diennakts beta karotīna deva (A vitamīna veidā) sastāda  3000 МЕ vīriešiem un 2130 МЕ sievietēm. Pārtikas avoti – burkāni, spināti, virziņkāposti un meloni.

Daži beta karotīnu uzskata par pretvēža antioksidantu, bet tādas piedevas var vien palielināt plaušu vēža risku smēķētājiem, un nekādi nenovērš citus vēža veidus.

Secinājums: Nelietojiet.

2. Folijskābe.

Centieties ik dienas iegūt 400 мкg folijskābes, ko satur vitaminizēta maize, sausās brokastis, pākšaugi un sparģeļi. Tā kā folijskābe samazina nervu caurules defektus jaundzimušajiem, daudzas sievietes to lieto grūtniecības laikā.

Bet daži ārsti pieļauj, ka ēdienkartes bagātināšana ar folijskābi var būt par iemeslu pieaugošajai saslimšanai ar zarnu vēzi.

Secinājums: Ieteicams lietot tikai grūtniecēm un sievietēm, kuras vēlas palikt stāvoklī.

3. Selēns.

Centieties uzņemt 55 мкg selēna no dabīgiem avotiem –  Brazīlijas riekstiem, tunča un liellopu gaļas. Daži lieto selēnu kā aizsardzību pret vēzi, it īpaši prostatas vēzi.

Bet tam var būt arī pretējs efekts: pētījumi liecina, ka selēna lietošana var paaugstināt prostatas vēža attīstīšanās risku vīriešiem, kuriem jau tā pietiek selēna.

Turklāt selēns var būt ļoti bīstams cukura diabēta gadījumā. 2007. gada pētījumā tika atklāts, ka 200 mkg selēna dienā paaugstina 2. tipa diabēta risku par 50 %.

Secinājums: Nelietojiet.

4. Vitamīns B6.

Pieaugušajiem vecumā no 19 – 50 gadiem ik dienas nepieciešams uzņemt 1,4 mg vitamīna B6 no ceptiem kartupeļiem, banāniem un riekstiem. Vīriešiem un sievietēm pēc 50 gadiem ir nepieciešami 1,5 mg.

Daži lieto to vecuma plānprātības un homocisteīna līmeņa samazināšanai (aminoskābes, kas izraisa sirds-asinsvadu saslimšanas), bet pētījuma rezultāti ir pretrunīgi.

Divi pētījumi neuzrādīja kognitīvus uzlabojumus, un kaut arī vitamīns B6 patiešām samazina homocisteīna līmeni, nav skaidri zināms, vai tas novērš sirdslēkmes.

Secinājums: Lietojiet tikai pēc ārsta norādījumiem.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru