7 visbiežākie grēki saziņā ar apkārtējiem

Negatīvisms

Negatīvisms ir lipīgs. Ir grūti sarunāties ar tādu, kas vienmēr par visu saka tikai sliktu. Džulians vada dialogu ar savu māti, kura pēdējo gadu laikā ir kļuvusi ļoti negatīva. “Atceros, ka reiz, sarunājoties ar viņu, es teicu: “Šodien ir 1. oktobris”. Viņa atbildēja: “Es zinu, tas ir šausmīgi, vai ne?”

Dogmātisms

Negribas sarunāties arī tad tādu, kura prātā ir tikai reizi par visām reizēm apstiprinātas patiesības, kuru nav iespējams pārliecināt. Tāds cilvēks nav spējīgs uztvert jaunu informāciju, sarunas laikā rupji sajauc faktus un viedokļus, un tas ļoti nogurdina.

LASI VĒL: Valtera Frīdenberga brālis pastāsta patiesību: par attiecībām starp ģimeni un brāli

Nīdēšana

Nīdēšana – tas ir vīruss, kas spēj aptvert pat valstis. Mēs neesam apmierināti ar politiku, laiku, cenām, ceļiem, transportu, bērnudārza un skolas noteikumiem, produktu kvalitāti, nacionālās izlases sporta sasniegumiem, stundu skaitu diennaktī un tā tālāk….Ir laiks apstāties.

Attaisnojumi

Meklēt sev attaisnojumu – tas nozīmē novelt vainu uz kādu citu. Nevajag apvainot visus apkārt, lai tikai nenestu atbildību par savu rīcību. Problēmu nav iespējams atrisināt, ja par tās eksistenci atbild cits cilvēks. Tikai ņemot lietas savās rokās un izmainot savu rīcību, var panākt rezultātus.

Pārspīlēšana

Pārspīlēšana noplicina mūsu runu. Kad ar vārdiem viss visapkārt kļūst “superkolosāls”  vai “megafantastisks”, tas izskatās pēc meliem, un tam, kurš melo, pārstāj uzticēties. Un, kā likums, pateicībā superkolosālā lieta izrādās vienkārši neslikta, bet megakolosāls vispār var būt kaut kādas muļķības.

PRINCIPI, KAS MŪSU RUNU PADARA STIPRĀKU

Džulians nosauc 4 pamata principus, kas mūsu runu padara pārliecinošu un nosaka to, ko mēs runājam.

Autentiskums

Netēlojiet to, kas neesat. Meli agri vai vēlu atklāsies. Autentiskums – tas ir “savas patiesās būtības iemiesojums”. Esiet tādi, kādi esat. Cieniet sarunu biedru, bet arī neslēpiet savu viedokli.

Sirsnība

Esiet taisnīgi, tieši un saprotami. Parādiet savas emocijas un runājiet par to, ko jūtat. Tikai tā var izveidot efektīvu komunikāciju.

Mīlestība

Vēliet labu cilvēkiem. Mīlestība līdzsvaro godīgumu (godīgi pateikt:”Ak dievs, cik tu šodien šausmīgi izskaties” – tas, protams, ir par traku, bet var pajautāt par pašsajūtu).

LASI VĒL: Kāpēc bieži izjūk attiecības? Kurš no abiem ir vairāk vainīgs?

Godīgums

Tas nenozīmē skaldīt un valdīt. Būt godīgiem – tas nozīmē turēt savu vārdu un izdarīt to, ko apsolījāt. Ir svarīgi būt par tādu, kuram var uzticēties.

IR SVARĪGI, KĀ MĒS RUNĀJAM

Reģistrs

Mēs dodam priekšroku cilvēkiem ar zemu balsi un īpaši necienām falseta īpašniekus, jo balss dziļumu asociējam ar varu un autoritāti. Ir pierādīts, ka politiķus ar zemu balsi vēlēšanās ievēlē visbiežāk. Balsi var izmainīt pēc reģistra – kad mēs runājam ar degunu, mūsu balss skan augsti, kad pārvietojam skaņu balsenē (tā runā lielākā daļa no mums), tā paliek zemāka, ja vēlamies saviem vārdiem piešķirt svaru, mums vajag nolaist balsi līdz krūškurvim.

Tembrs

Tembrs – tas ir tas, kā sajūtas mūsu balss. Pētījumi ir pierādījuši, ka mēs dodam priekšroku zemām, bagātām siltām kā šokolāde balsīm (bet vīriešiem ar dziļu balsi vidēji ir vairāk bērnu, jo patīk lielākam daudzumam sieviešu). Un, pat, ja mūsu balss tāda nav, to ir iespējams tādu satrenēt.

Intonācija

Tā ir uzsvara, toņa un intonācijas apvienojums, kas ļauj pasvītrot svarīgas vietas runā un izvairīties no monotonīguma. Tie, kuri runā vienā tonī, ir grūti uztverami. Džulians iesaka mācīties ar runas speciālistu, lai runātu izteiktāk.

Temps

Pārāk ātrs runas temps neļauj klausītājam uztvert to, par ko jūs stāstāt. Pārāk lēns var tos aizmidzināt vai pat aizkaitināt. Tiem, kuri vēlas iemācīties efektīvi runāt, ir svarīgi mācēt mainīt runas tempu atkarībā no situācijas: kad jūs vēlaties akcentēt kādu svarīgu lietu, vajag uz laiku palēnināt tempu un izteikt svarīgu ideju skaidri un lēni.

LASI VĒL: Ja ar viņu ir grūti attiecībās, tātad viņa ir tā vērta

Skaļums

Daži cilvēki pļāpā bez pārtraukuma, uzspiežot savu runu visiem visapkārt. Tad,kā var pievērst uzmanību tam, ko jūs vēlaties pateikt, samazinot balsi gandrīz līdz čukstēšanai.

Klusums

Pauze ir meistarīguma pazīme. Ar pauzi jūs piesaistāt uzmanību tam, ko teiksiet tālāk. Nav nekā slikta tajā, ka jūs nedaudz paklusējat. Nevajag klusumu aizpildīt ar tādiem parazītiem kā “e -e -e “ vai “khm-hkm”. Arī klusums var būt ļoti spēcīgs.

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru