Tagad, kad man beigsies sāls, es viegli atradīšu tam aizvietotāju! Viss ir ļoti vienkārši!

Kulinārija nav iespējama bez tādas garšvielas kā sāls, kuru pievieno tik daudz dažādiem ēdieniem, ka uzskaitīt tos ir pat teju neiespējami. Diemžēl maz ir tādu, kas zina, ka cilvēka organisms kopumā, bet jo īpaši nieres un sirds, dienā spēj pilnvērtīgi pārstrādāt (neradot nekādu kaitējumu veselībai) ne vairāk par 26 g sāls.

LASI VĒL: Pieber savam šampūnam šķipsniņu sāls… rezultāts Tevi pārsteigs!

Pārmērīga sāls lietošana uzturā var veicināt sāls nogulsnes organismā, kas izraisa virkni ļoti smagu slimību. Lai pasargātu sevi un savu veselību, dietologi iesaka samazināt sāls dienas devu vai iemainīt to pret ko citu.

Ko lai lieto sāls vietā?

Sausas jūraszāles (jūras kāposti, brūnaļģes)

… ir lielisks veids, kā nelietot savā uzturā sāli. Jūraszāles iemērciet uz pāris stundām ūdenī (varat atstāt arī pa nakti). Tad ar šķēru palīdzību sagrieziet tās mazākos gabalos un vēlreiz noskalojiet, vēlams vismaz divos vai trīs ūdeņos. Šim nolūkam jāizmanto dzeramais ūdens, nevis hlorētais.

Kad būsiet jūraszāles noskalojuši, atstājiet tās caurdurī un ļaujiet tām kārtīgi notecēt. Pēc tam nepieciešams pielikt klāt savas iemīļotākās garšvielas un mazliet eļļu (derēs ciedru, linsēklu vai sezama sēkliņu eļļa). Jūraszāles kļūs par lielisku garnīru jebkuriem gaļas ēdieniem.

Selerija

… ir unikāls dārzenis, kam ir bagātīgs ķīmiskais sastāvs. Tajā ir ļoti daudz nātrija, tādēļ tam ir sāļa garša. Šis ir iemesls, kādēļ iemīļosiet seleriju, jo ar to būs iespējams aizstāt sāli. Par kulinārijas jaunumu kļuvusi kaltēta selerija. To iespējams iegādāties veikalā jau gatavu, vai pagatavot mājās pašam. Lai to izdarītu, sagrieziet seleriju mazos gabaliņos un izlieciet to izkalst (var izmantot arī speciālo dārzeņu un augļu žāvēšanas aparātu). Gatavo produktu ieteicams uzglabāt stikla traukā un nepieciešamības gadījumā samalt kafijas dzirnaviņās.

Jebkuras garšvielas

… var aizvietot sāli. Nepieciešams iegādāties kvalitatīvus produktus, kas mūsu plašumu grādos diemžēl ir retums. Vienas no vislabākajām garšvielām ir kurkuma, oregano, timiāns un rozmarīns.

Sojas mērce

Sojas mērces sastāvā ir neliels sāls daudzums. Ja sojas mērci lietosiet kā piedevu dažādiem ēdieniem, jūs krasi samazināsiet ikdienā uzņemtās sāls daudzumu. Kad pirksiet sojas mērci, pārliecinieties, lai tās sastāvā nebūtu aromatizētāji un krāsvielas, turklāt mērces sastāvā noteikti nevajadzētu būt zemesriekstiem. Sojas pupiņas, kvieši, kukurūza, cukurs, sāls – tās ir dabiskās sojas mērces sastāvdaļas.

Pareiza pagatavošana

Centieties pēc iespējas biežāk gatavot tvaiku katlā vai uz grila, jo tādā veidā iespējams saglabāt produktu dabīgās garšvielas. Jau pēc neilga laika organisms būs pieradis pie šāda ēdiena un pārāk sālītos tas uzskatīs par negaršīgu.

LASI VĒL: Kā no parastā sāls izveidot aizsardzību pret ļaunu aci, lāstu un sliktiem cilvēkiem

Ceram, ka jums mūsu ieteikumi tiešām noderēs!

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru