SAP kļūst par pirmo Eiropas tehnoloģiju uzņēmumu, kas izveido mākslīgā intelekta ētikas konsultatīvo padomi

Vakar, 18.septembrī, biznesa programmatūru ražotājs SAP nāca klājā ar pazīņojumu par tā mākslīgā intelekta (MI) pamatprincipiem un ārējās MI ētikas konsultatīvās padomes izveidošanu, tādejādi kļūstot par pirmo Eiropas tehnoloģiju uzņēmumu, kas ko tādu ir izdarījis.

Padome, kuras sastāvā ir zinātnieki, politikas un tehnoloģiju industrijas speciālisti, nodrošinās ētikas principu pieņemšanu un to tālāku attīstīšanu, sadarbībā ar MI vadības komiteju SAP – uzņēmuma vadošajiem darbiniekiem attīstības, stratēģijas un cilvēkresursu jautājumos.

Jauno vadlīniju, ārējās padomes un uzņēmuma iekšējās komitejas mērķis ir nodrošināt, ka MI kapacitāte, ko nodrošina SAP® Leonardo mašīnmācību tehnoloģijas, tiek izmantota, lai saglabātu godīgumu un uzticību visos to risinājumos. Kā tirgus līderis uzņēmumu tehnoloģijās, kas saistīts ar 77% no darījumu ieņēmumiem pasaulē un apkalpo vairāk nekā 400’000 klientu, SAP risinājumi un lietojumprogrammas ietekmē miljardiem cilvēku dzīvi katru dienu.

“SAP ētisku datu izmantošanu uzskata par pamatvērtību,” saka Luka Macičs (Luka Mucic), SAP finanšu direktors un valdes loceklis. “Mēs vēlamies radīt programmatūru, kas ļauj veidot inteliģentus uzņēmumus un patiesi uzlabo cilvēku dzīvi. Šādi principi kalpos par pamatu, veidojot MI tehnoloģijas, kas papildina cilvēku talantus.”

SAP pamatprincipi atspoguļo uzņēmuma apņemšanos ievērot augstākos ētikas standartus. Tie izceļ pamatvērtības, kam SAP seko, lai nodrošinātu uzņēmējdarbību bez aizspriedumiem, saglabātu caurspīdīgumu un godīgumu un uzturētu kvalitāti un drošību. Šie principi atbalsta SAP atteikšanos pieļaut kompromisus attiecībā uz datu aizsardzību un privātumu un ļauj SAP būt aktīvam sabiedrības loceklim, kas iesaistās plašāku ar MI saistītu problēmu risināšanā.

Ir apstiprināti jau pieci konsultatīvās padomes locekļi:

• Prof. Dr. theol. Pēteris Dabroks (Peter Dabrock), Erlangenas-Nirnbergas universitātes sistemātiskās teoloģijas (ētikas) daļas vadītājs;

• Prof. Dr. Henings Kēgermans (Henning Kagermann), acatech pilnvaroto padomes priekšsēdētājs, acatech senators;

• Dr. Sūzena Liatode (Susan Liautaud), lektore politikas un tiesību zinātnēs Stanford & Founder, Susan Liautaud & Associates Limited (SLAL) izpilddirektore;

• Prof. Dr. Helēna Nisenbauma (Helen Nissenbaum), profesore informācijas zinātnē Kornela tehnoloģiju universitātē;

• Dr. Nikolass Vraits (Nicholas Wright), konsultants inteliģentās bioloģijas jautājumos, piesaistītais pasniedzējs Džordžtaunas universitātes medicīnas centra Pelegrīno klīniskās bioētikas centrā, goda zinātniskais līdzstrādnieks Londonas universitātes koledžas Kognitīvās neirozinātnes institūtā.

SAP plāno, ka tuvāko mēnešu laikā padomei pievienosies vēl vairāki speciālisti.

“MI piedāvā milzīgas iespējas, taču vienlaikus arī rada nepieredzētus un bieži vien neparedzamus ētiskus izaicinājumus sabiedrībai un cilvēcei”, saka Sūzena Liatode. “MI ētikas padomdevēju padome ļauj mums nodrošināt ētisku MI, kas kalpo cilvēcei un dod labumu sabiedrībai.”

Eiropas MI stratēģijas īstenošana.

Pamatprincipu ieviešana arī veicina Eiropas līmeņa debates par MI. Eiropas Komisija ir iecēlusi Markusu Nogu (Markus Noga), SAP vecāko viceprezidentu mašīnmācībā, tās augsta līmeņa ekspertu grupā MI jautājumos. Šī grupa tika izveidota, lai izstrādātu Eiropas MI stratēģiju un 2019. gada sākumā ierosinātu ētikas vadlīnijas attiecībā uz godīgumu, drošību, caurspīdīgumu, darba nākotni un demokrātiju.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru