Nitišs, Baško un Zirne kļuvuši par taksometra vadītājiem. Uzzini, kāpēc

Pēdējās nedēļās pašmāju sporta aprindās kaislībām likusi uzbangot iniciatīva “Es atbalstu sportu!”, kurā apvienojušies simtiem Latvijas sportistu, sporta entuziastu un organizāciju.

Izrādīt atbalstu šai iniciatīvai steigusi virkne tautā iemīļotu sporta zvaigžņu, tostarp autosportists Reinis Nitišs, basketboliste Gunta Baško un kamaniņbraucēja Ulla Zirne. Tiesa, savu atbalstu viņi demonstrējuši visai radošā veidā – kļūstot par taksometra vadītājiem un pārvadājot rīdziniekus un pilsētas viesus.

Novērot sportistus neierastajā ampluā bija iespēja ikvienam, kas kā savu pārvietošanās līdzekli izmanto taksometru. Nitišs, Baško un Zirne, pildot taksometra vadītāja pienākumus, veda pasažierus dažādos maršrutos gan Rīgā, gan ārpus tās. Kā skaidro kamaniņbraucēja Ulla Zirne, šādu soli sportisti spēruši, lai pievērstu sabiedrības uzmanību sasāpējušajiem problēmjautājumiem sporta nozarē Latvijā.

“Latvijas sports šobrīd ir neapskaužamā situācijā – sportistiem un treneriem ir jāstrādā vairākos darbos, lai izdzīvotu un uzturētu ģimenes. Panākumi un medaļas tiek iegūtas uz milzīgas pašaizliedzības un prātam neaptveramas fiziskas pārpūles rēķina. Manā komandā ir puiši, kas pa dienu trenējas, bet naktīs, kad vajadzētu veltīt laiku miegam un pilnvērtīgai atpūtai, brauc uz taksometriem, lai savilktu galus. Tas nav normāli! Būt par augsta ranga sportistu tāpat jau ir smags darbs, bet tas kļūst necilvēcīgs, ja atpūtai paredzētajā laikā ir jāpelna iztika. Ar šo taksometru vadīšanas eksperimentu mēs gribējām parādīt to absurdo situāciju, kurā nonākuši daudzi sporta nozares cilvēki,” atzīmē Ulla Zirne.

Nitišs, Zirne un Baško taksometra vadītāja pienākumus pildīja vien pāris dienas, to laikā izpelnoties lielu pasažieru uzmanību. Taujāti par to, cik, sportistuprāt, taksista darbs ir savienojams ar intensīvajiem treniņprocesiem un regulāru dalību sacensībās, viņi atzina, ka tas ir ārkārtīgi grūti, jo katra diena ir saplānota pa minūtēm. Turklāt būt par taksometra vadītāju nebūt neesot viegli, jo nemitīgās sēdēšanas dēļ sāk tirpt rokas un kājas, klientus dažkārt nākas ilgstoši gaidīt, un braukšanas laikā jāspēj apvienot auto vadīšana, elektroniskās braucienu uzskaites un norēķinu vadība, maršruta plānošana un komunikācija ar pasažieriem.

“Taksometra vadītāja darbs ir fiziski un emocionāli smags un nogurdinošs. Visu laiku jābūt par 200% koncentrētam uz to, ko dari. Pēc pāris stundām, kas pavadītas sēžot un stūrējot, sāk tirpt rokas, sāpēt mugura. Un tā mūžīgā sēdēšana un gaidīšana – prātā var sajukt!” tā par piedzīvoto saka Gunta Baško. Lai mainītu neapskaužamo situāciju, kurā nonākuši Latvijas sportisti, pazīstamā basketboliste līdzās citiem pašmāju sportistiem septembrī parakstījusi oficiālu vēstuli Ministru prezidentam, aicinot nekavējoties risināt jautājumu par nepietiekamo finansējumu sportam.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru