Olimpiskās spēles sniedz Francijas ekonomikai tik ļoti vajadzīgo stimulu

Francijas ekonomiku trešajā ceturksnī, iespējams, stimulēja Parīzes olimpiskās spēles, liecina Francijas Bankas dati. Tomēr politiskā nenoteiktība turpina ietekmēt tās akciju tirgus.

Svētdien noslēdzoties Parīzes olimpiskajām spēlēm, Francijas ekonomiku, šķiet, ir stimulējis apmeklētāju pieplūdums un palielinājušies tēriņi tādās nozarēs kā viesnīcas, restorāni un muzeji, norāda Francijas tūrisma ministre Olīvija Greguāra.

Izdevumi par viesnīcām pilsētās, kurās norisinājās olimpiskās spēles, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 16 %, savukārt ar tūrismu saistītie pārdošanas apjomi muzejos un restorānos salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājās par 25 %, Francijas laikrakstam “La Tribune Dimanche” sacīja Greguāra.

Vairākas iestāžu veiktās aptaujas liecina, ka Parīzes olimpiskās spēles trešajā ceturksnī ievērojami veicinās Francijas ekonomiku, atsverot politisko nenoteiktību, kas parādījās jūnija beigās.

Francijas Banque de France prognozē, ka trešajā ceturksnī ekonomikas izaugsme būs no 0,35% līdz 0,45%, salīdzinot ar 0,3% pieaugumu pirmajos divos ceturkšņos. Tas liecina, ka līdz 0,25% no izaugsmes varētu būt saistīta ar olimpiskajām spēlēm, un ekonomiskos ieguvumus galvenokārt nodrošinās biļešu pārdošana un TV tiesības.

Jūlijā valsts statistikas institūts INSEE arī prognozēja, ka olimpiskās spēles septembra ceturksnī veicinās Francijas ekonomikas izaugsmi par 0,3 %, tādējādi kopējā izaugsme varētu sasniegt 0,5 %.

Turklāt Visa dati liecina, ka pirmajā olimpisko spēļu nedēļas nogalē patērētāju tēriņi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājās par vairāk nekā 20 %, un ar olimpiskajām spēlēm saistītie izdevumi ārvalstīs pieauga par 29 %.

Tomēr šo ieguvumu pilnīga ietekme joprojām ir neskaidra, ņemot vērā pastāvošās politiskās problēmas. Francijas Bankas galvenais ekonomists Olivjē Garnjē norādīja: “Vēl ir pāragri spriest, kā šī nenoteiktība ietekmēs darbā pieņemšanas un investīciju lēmumus,” atsaucoties uz prezidenta Emanuela Makrona politisko pozīciju vājināšanos.

Jaunākie ekonomikas dati liecina, ka Francija ir guvusi pozitīvus panākumus galvenajās jomās, un bezdarba līmenis otrajā ceturksnī samazinājās līdz 7,3 %, salīdzinot ar 7,5 % iepriekšējā ceturksnī, kas ir zemākais līmenis kopš 2023. gada trešā ceturkšņa.

Tikmēr gada inflācija jūlijā salīdzinājumā ar jūniju palielinājās līdz 2,3 %, kas ir nedaudz zemāka par 2,4 % prognozēm. Lai gan enerģijas cenu pieauguma temps paātrinājās, pakalpojumu cenu kāpums kļuva mērenāks. Šīs norises tiek vērtētas pozitīvi Eiropas otrajai lielākajai tautsaimniecībai, neraugoties uz joprojām pastāvošo politisko nenoteiktību, kas, visticamāk, ietekmēs noskaņojumu.

Parīzes olimpiskās spēles varētu vismaz uz laiku novērst uzņēmēju uzticības kritumu, jo pasaulē lielākais sporta pasākums aizēnoja politiskos nemierus. Saskaņā ar Banque de France datiem uzņēmējdarbības nenoteiktība trešajā ceturksnī ir mazinājusies līdz zemākajam līmenim kopš 2023. gada pēdējā ceturkšņa pēc straujā kāpuma, ko izraisīja ārkārtas vēlēšanas.

Neraugoties uz ekonomikas uzlabošanās pazīmēm, Francijas akciju tirgi joprojām ir vāji attīstīti pastāvošās politiskās nenoteiktības dēļ.

Francijas banku sektoru īpaši smagi skārušas bažas par iespējamām politiskām pārmaiņām un to ietekmi uz valsts finansēm. Tikmēr arī Francijas luksusa patēriņa preču akcijas ir cietušas grūtības, jo pasaules ekonomikas lejupslīde ir mazinājusi patēriņa izdevumus, īpaši Ķīnā. Nesenā pasaules tirgu izpārdošana vēl vairāk ietekmēja Francijas akcijas.

Tomēr patērētāju tēriņu uzlabošanās un tautsaimniecības izaugsmes tempu kāpums varētu ietekmēt uzņēmumu peļņu 3. ceturksnī. Pie nozarēm, kuras varētu gūt labumu no olimpiskajām spēlēm, pieder patēriņa preču akcijas, piemēram, LVMH, Hermès un Kering. Iespējams, ka vērts pievērst uzmanību arī tādām aviosabiedrībām kā Air Liquide un Air France.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru