Kāpēc Stīvs Džobss saviem bērniem aizliedza izmantot iPhone

Kā jūs domājat, kāpēc?

Kad Stīvs Džobss vēl bija dzīvs un vadīja Apple, tad aizliedza saviem bērniem pārāk ilgi darboties ar iPad. Kāpēc?

The New York Times žurnālists Niks Biltons kādas no savām intervijām ar Stīvu Džobsu laikā uzdeva viņam jautājumu: vai viņa bērniem patīk iPad.

“Viņi to neizmanto. Mēs ierobežojam laiku, kuru bērni mājās esot izlieto darbojoties ar jaunajām tehnoloģijām” – viņš atbildēja.

Sagaidījis atbildi uz savu jautājumu, žurnālists kļuva apdullinoši kluss. Viņam nez kāpēc likās, ka Džobsa māja ir aprīkota ar gigantiskiem sensora ekrāniem, bet I-padi tiek izdalīti viesiem konfekšu vietā. Bet izrādījās, ka viss nebūt nav tā.

Vispār jau lielākā daļa tehnoloģijas kompāniju vadītāji un ietekmīgi kapitālisti no Silikona Ielejas ierobežo savu bērnu laiku, kas tiek pavadīts ekrānu priekšā – vai tie būtu datori, viedtālruņi vai planšetes.

Džobsa ģimenē pat eksistēja aizliegoums izmantot viedierīces naktīs un brīvdienās.

Analoģiski rīkojas arī citi “guru” no tehnoloģijas pasaules.

Tas ir nedaudz dīvaini. Galu galā, lielākā daļa vecāku izmanto citu pieeju, ļaujot bērniem pavadīt dienas un naktis internetā. Bet, liekas, ka IT-giganu galvenie direktori zina kaut ko, ko nezina citi iedzīvotāji.

Kriss Andersons, bijušais Wired direktors, kurš tagad ir 3D Robotics izpilddirektors, ieviesa viedierīču lietošanas ierobežojumus saviem ģimenes locekļiem. Viņš pat aprīkoja ierīces tā, ka katra no tām varēja tikt aktivizēta ne ilgāk par pāris stundām diennaktī.

“Mani bērni vaino mani un sievu tajā, ka mēs esam fašisti, kuri ir pārlieku norūpējušies par tehnoloģijām. Viņi saka, ka nevienam no viņu draugiem nav tādu ierobežojumu ģimenē”,  – viņš stāsta.

Andersonam ir pieci bērni vecumā no 5 līdz 17 gadiem, un ierobežojumi attiecas uz katru no viņiem.

“Tas ir tāpēc, ka es kā neviens cits redzu briesmas pārlieku lielajā aizrautībā ar internetu. Es redzēju, ar kādām problēmām saskāros es pats, un es negribu, lai tādas pašas problēmas būtu arī maniem bērniem”,  – viņš skaidro.

Ar  interneta “bīstamību” Andersons un viņam solidārie vecāki domā kaitīgo saturu (pornogrāfija, ņirgāšanās ainas) un faktu, ka, ja bērni pārāk bieži izmanto viedierīces, tad pavisam drīz kļūst atkarīgi no tām.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru