Kāpēc jums visu laiku gribas ēst

Ar grūtībām sagaidiet pusdienas pat, ja kārtīgi pabrokastojāt? Pārāk bieži uzkožat? Nesteidzieties nosaukt sevi par rīmu: iespējams, jums ir nepareizi izveidota ēdienkarte vai arī miega režīms. Stāstām, kāpēc jums visu laiku gribas ēst.

Diētiskā industrija badu nežēlo un piedāvā dažādus trikus, kā ar to cīnīties (iesakot, piemēram, novērst uzmanību, kustēties, iedzert kafiju un tamlīdzīgi). Turklāt evolūcijas bada sajūta ir vienmēr bijusi “mūsu pusē” – kā svarīgs signāls par to, ka organismam ir laiks uzpildīt enerģiju.

Bada un sāta sajūtas mūsu organismā veidojas vesela procesu kompleksa ietekmē (noteiktu hormonu izstrādā, glikozes līmeņa svārstības asinīs utt.). Ne mazāk svarīgu lomu šeit spēlē emocionālais stāvoklis: atcerieties, ka spēcīgu satraukumu brīžos lielākajai daļai no mums apetīte pazūd, bet viegls uztraukums, tieši otrādi, var dažus no mums pārvērst par nervoziem “grauzējiem”. Pievienojiet šeit arī baudas sajūtu no ēdiena: ja ēdiens nebija garšīgs, tad pat ar pilnu vēderu mēs nereti varam izjust vēlēšanos pakošļāt vēl kaut ko.

LASI VĒL: Kā izvadīt lieko šķidrumu no jūsu organisma, izmantojot tautas medicīnu

Ir jāsaprot arī tas, ka emocionālā ( tas ir, ne fizioloģiskā) bada iemesli, kā likums, ir ļoti individuāli. Ar fizioloģisku badu lietas ir nedaudz vienkāršākas: lielākajai daļai no mums to spēj izraisīt viens un tas pats fakotru kopums. Mēs apvienojām tos vienā sarakstā – apskatiet to, lai noskaidrotu, kāpēc jums visu laiku gribas ēst.

Jūs ēdat pārāk maz kompleksos ogļhidrātus

Ogļhidrāti ir mīļākais degvielas veids mūsu organismam. Bet tieši no tiem visbiežāk atsakās tie, kas vēlas notievēt. Turklāt nežēlastībā krīt ne tikai vienkāršie ogļhidrāti, bet arī kompleksie (graudi, pilngraudu maize utt.). Rezultāts – jums ir bada sajūta jau stundu pēc ēšanas.

Tomēr bez nebeidzamas apetītes šai stratēģijai ir arī citas nepatīkamas sekas. “Ja ēšana nenodrošina pietiekama apjoma ogļhidrātu uzņemšanu, tad organisms ņem enerģiju no citiem avotiem, un pie tiem pieder, piemēram, olbaltumvielas no muskuļu audiem, – skaidro Evelīna Tribolī un Elisa Reša, dietoloģes un grāmatas “Intuitīvā ēšana. Bez ierobežojumiem, bez likumiem, bez diētām.” Autores.  – Bet tas ir tāpat, kā izraut kaut kādu baļķi no mūsu koka mājiņas un izmantot to, lai iededzinātu ugunskuru mūsu pašu kamīnā. Uguns parādīsies, bet konstrukcija vairs nebūs pilnīga. Tā ir pārāk augsta cena”.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru