Inflācija ASV ir zemāka, nekā gaidīts: pieaug cerības, ka septembrī likmes tiks samazinātas

Gada inflācija ASV jūlijā sasniedza zemāko līmeni vairāk nekā trīs gadu laikā, kas ir jaunākā zīme, ka četru desmitgažu laikā vērienīgākais cenu kāpums izzūd, un dod cerību, ka Federālo rezervju sistēma septembrī varētu samazināt procentu likmi.

Jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, cenas pieauga par 2.9%, kas ir par 3% mazāk nekā jūnijā. Tas bija mērenākais gada inflācijas rādītājs kopš 2021. gada marta.

Inflācija ieņēma centrālo lomu prezidenta vēlēšanās, un bijušais prezidents Donalds Tramps cenu pieaugumā vainoja Baidena administrācijas enerģētikas politiku.

Viceprezidente Kamala Harisa sestdien paziņoja, ka drīzumā nāks klajā ar jauniem priekšlikumiem, lai “samazinātu izmaksas un arī kopumā stiprinātu ekonomiku”.

Valdība norādīja, ka gandrīz viss mēneša inflācijas rādītāja kāpums atspoguļo augstākas īres un citas mājokļu cenas, un šī tendence, saskaņā ar reālā laika datiem, mazinās.

Jūlijā pārtikas produktu cenas pieauga tikai par 0.1%, un, būdamas par 1.1% augstākas nekā pirms gada, tās uzrāda daudz lēnāku pieauguma tempu nekā iepriekšējos gados.

Tomēr daudzi amerikāņi joprojām cīnās ar pārtikas cenām, kas joprojām ir par 21 % augstākas nekā pirms trim gadiem. Tomēr kopš tā laika arī vidējā alga ir strauji pieaugusi.

Gāzes cenas no jūnija līdz jūlijam nemainījās, un pēdējā gada laikā tās faktiski ir samazinājušās par 2,2 %.

Dažu pārtikas produktu, tostarp gaļas, zivju un olu, cenas pieaug straujāk nekā pirms pandēmijas. Tomēr piena produktu un augļu un dārzeņu cenas jūlijā samazinājās.

Gandrīz gadu inflācijas vājināšanās pakāpeniski atviegloja Amerikas patērētājus, kurus nomocīja pirms trim gadiem uzliesmojušais cenu kāpums, īpaši pārtikai, benzīnam, īrei un citām pirmās nepieciešamības precēm.

Pirms diviem gadiem inflācija sasniedza augstāko līmeni – 9,1 %, kas ir augstākais līmenis četru desmitgažu laikā.

Neņemot vērā svārstīgās pārtikas un enerģijas izmaksas, tā sauktās pamatcenas no šā gada jūnija līdz jūlijam palielinājās par 0,2 % pēc 0,1 % kāpuma iepriekšējā mēnesī.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pamatinflācija samazinājās no 3,3% līdz 3,2% – zemākajam līmenim kopš 2021. gada aprīļa.

Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Džeroms Pauels ir paziņojis, ka pirms FED sāks samazināt savu galveno procentu likmi, viņš meklēs papildu pierādījumus par inflācijas palēnināšanos.

Ekonomisti plaši sagaida, ka pirmais likmes samazinājums notiks septembra vidū.

Kad centrālā banka samazina bāzes likmi, laika gaitā tā parasti samazina aizņemšanās izmaksas patērētājiem un uzņēmumiem.

Hipotēku kredītu likmes jau samazinājušās, gaidot FED pirmo procentu likmes samazinājumu.

Pagājušajā mēnesī notikušajā preses konferencē Pauels sacīja, ka vēsāki inflācijas dati šopavasar nostiprinājuši FED pārliecību, ka cenu kāpums samazinās līdz 2% gada tempam.

Nākamajā mēnesī pirms FED septembra sanāksmes tiks publicēts vēl viens ziņojums par inflāciju, un ekonomisti sagaida, ka arī šis ziņojums liecinās, ka cenu kāpums lielākoties saglabājas mērens.

Pēdējo divu gadu laikā inflācija būtiski samazinājusies, jo pasaules piegādes ķēdes ir sakārtotas, daudzās lielajās pilsētās vērojamā dzīvokļu būvniecības aktivitāte ir samazinājusi īres maksu un augstākas procentu likmes ir palēninājušas automobiļu pārdošanu, liekot tirgotājiem piedāvāt izdevīgākus piedāvājumus potenciālajiem automobiļu pircējiem.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru