18 ģeniāli knifiņi, kas palīdzēs saglabāt augļus un dārzeņu svaigus

Augļi un dārzeņi dod priekšroku sausumam

2

Mitrums veicina pelējuma rašanos. Vislabāk pirms glabāšanas produktus noslaucīt ar sausu lupatu.

Augļu un dārzeņu uzglabāšanas kastīšu vai konteineru apakšā var ieklāt papīra dvieļus. Tie var uzsūkt lieko mitrumu un nepieļaus pūšanu.

Avokado liekam papīra maisiņā

3

Nenogatavojušos avokado labāk līdz nogatavošanās laikam istabas temperatūrā ietīt avīzē vai blīvā papīra maisiņā.

Pēc nogatavošanās glabājam to ledusskapī, ieliekot maisiņā.

Dažus augļus-dārzeņus ledusskapī neuzglabā

4

Tikai un vienīgi istabas temperatūrā tiek uzglabāta paprika, gurķi un tomāti. Ledusskapī paprika zaudē savu aromātu un elastību, bet gurķi un tomāti pārvēršas par nepatīkami sulojošos substanci.

Ledusskapī neglabājam arī jebkurus negatavus augļus-dārzeņus. Tikai pēc nogatavošanās istabbas temperatūrā tos var pārvietot uz ledusskapi. Savādāk tie sapūs negatavi.

Plēve banānu kātiņiem

5

Banāni ledusskapī ātri paliek melni un zaudē savu garšu. Tiem ir ļoti nepieciešams mitrums, tāpēc tos vislabāk uzglabāt, ietinot kātiņus pārtikas plēvē.

Sagrieztus un notīrītus dārzeņus uzglabā

6

Neierasti ilgi ledusskapī var uzglabāt svaigus, notīrītus un sagrieztus redīsus, burkānus un seleriju. Tiesa, uzglabāšanai vajag tos ievietot traukā ar nelielu daudzumu ūdens. Šim mērķim ir ļoti ērti izmantot plastmasas konteinerus, kas paredzēti ēdienam, vai arī burciņas ar vāciņiem.

Dārzeņus un augļus liekam ledusskapja siltajā zonā

7

Jo zemāka ir uzglabāšanas temperatūra, jo mazāk saglabājas aromāts un svaigums. Ja gribas to izbaudīt ilgāk, tad labāk dārzeņus un augļus glabāt tur, kur temperatūra ir augstāka.

Dažus augļus un dārzeņus neuzglabājam blakus vienu otram

8

Nogatavojoties, daži dārzeņi un augļi sāk aktīvi izdalīt etilēna gāzi. Piemēram, banāni, aprikozes, melones, bumbieri, plūmes, mango un tomāti.

LASI VĒL: Uztura speciāliste: dārzeņi un rudens augļi var palīdzēt novērst oksidatīvo stresu

Jūtīgi pret tā darbību ir āboli, baklažāni, gurķi, arbūzi, kartupeļi, ķirbis, burkāni, brokoļi, kas nonākot blakus pirmajai grupai, sāk pārgatavoties un bojāties. Šīs divas grupas labāk uzglabāt tālāk vienu no otras.

Sīpoli un kartupeļi – dažādās kastītēs

9

Ja sīpolu un kartupeļus ievietosiet vienā kastītē, tad ļoti ātri visjaunākie kartupeļi sāks pāraugt un vairs nederēs ēdiena pagatavošanai.

Ķiploks un sīpols mīl tumsu

10

Tumsa ir ne tikai jaunatnes, bet arī ķiploka un sīpola draugs. Mūsu vecmāmiņas ķiploku glabāja “bizēs”, bet sīpolus – kaprona zeķēs pagrīdē. Tagad iespējams iegādāties speciālus konteinerus un novietot jebkurā tumšā un siltā vietā. Ķiploku un sīpolu iespējams uzglabāt ilgi, ja tos ievieto papīra maisiņos un maisiņos iztaisa caurumus.

Kartupelis gaismā bojājas

11

Kartupeli kategoriski nedrīkst glabāt atklātā, saulainā vietā, tas ne tikai gaismā bojājas, bet arī kļūst bīstams.

Vislabāk to izvietot sausā, tumšā vietā vai arī koka, plastmasas kastēs un grozos.

Pie kartupeļiem liekam ābolus

12

Ja vienu vai vairākus ābolus novietosiet kartupeļu kastē, tad tie ilgāk saglabāsies svaigi, kā arī saglabās visas savas īpašības.

Sparģeļus glabājam pušķī

13

Atnesot no veikala sparģeli, liekam tos traukos ar ūdeni. Tā tie ilgāk paliks sulīgi un svaigi.

Brokoļiem un puķkāpostiem patīk mitrums

14

Brokoļus uzglabā, iegremdējot tos traukā ar svaigu ūdeni un ziedus apklājot ar mitru dvieli. Ūdeni regulāri maina, bet dvieli samitrina.

Puķkāpostu tāpat glabā mitrā dvielī vai arī pārtikas plēvē, kurā iztaisīti daži caurumi ventilācijai.

Dārzeņiem istabas temperatūras uzglabāšanā nepieciešama gaisa pieplūde

15

Nevajag tos uzglabāt kastītē virtuves skapītī vai arī slēgtā grozā zem izlietnes. Tādi uzglabājot tie sapūs ātrāk, kā nepieciešams.

Tos vislabāk novietot koka vai plastmasas kastēs vietā, kur ieplūst gaiss, vai arī plašā glabātuvē, kur pieplūst gaiss.

Seleriju ietinam folijā

16

Selerija labi uzglabājas ledusskapī, kad ietīta folijā. Ja to uzglabā celofāna maisiņā, tā ātri zaudē elastību un spilgto garšu.

Tomātus liekam ar stiebru uz augšu

17

Visvājākā un maigākā vieta tomātam ir ap stiebru. Tieši no turienes parasti sākas visi nepatīkamie procesi. Tāpēc vienkārši visus tomātus liekam ar stiebru uz augšu, un tie ilgāk uzglabāsies.

Vīnogas paliek svaigas polietilēnā

18

Maigās vīnogas labāk vispār neuzglaabāt, bet cietās saglabāsies bez puvuma, ja ietīsiet tās polietilēna maisiņā vai arī pārtikas plēvē, un ieliksiet ledusskapī. Tā vīnogas paliks sulīgas, elastīgas un svaigas.

Un labāk vīnogas lielās porcijās neuzglabāt, tās zem svara sāks bojāties. Ērtības labad izlieciet tos pa ķekaram nelielos maisiņos.

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru