Pavasara darbi, lai pasargātu dārzu no kaitēkļiem

Kaitēkļi pamostas agri un pats pirmais no tiem ir ābeļu ziedu smecernieks, kas kļūst aktīvs jau pumpuru briešanas laikā.

Šis kaitēklis, tāpat kā daudzi citi, nelido, bet līdz koka kronim nonāk, rāpojot no zemes uz augšu pa stumbru. Tamdēļ aprīlī būtu ieteicams ap koka stumbru izveidot lamatas. Pats optimālākais variants – lipīgās lamatas.

Ja kokam jau sācies ziedēšanas process un lamatas nav uzliktas, tad tās vairs nav jēgas ierīkot. Ir izeja – kaitēkļus var mēģināt mehāniski nokratīt no koka.

Šī procedūra jāveic agri no rīta, ideāli, ja āra temperatūra ir zem  10 grādiem, kaitēkļi būs apdulluši un tos būs vieglāk savākt.

Līdz ko parādās pumpuri,  šāda koka kratīšana jāveic 3-4 reizes. Jums nav iespējams pastāvīgi uzturēties dārzā? Tad atliek vien ķīmiskā indēšana.

Kādi kaitēkļi aktivizējas „zaļā konusa” stadijā jeb brīdī kad sākas lapu pumpura plaukšana un  pumpuru galos parādās zaļais hlorofila krāsojums?

Laputis, lapblusiņas, ābolu lapu tinējs, sprīžmeši, ābolu tīklkodes un citas radības. Tāpat arī neaizmirstat par tinējsmecerniekiem un ābeļu vērpējiem.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru