Noteikumi bērnu drošībai

  1. Pieaudzis svešs cilvēks lūdz palīdzību uz ielas. Tu palīdzēsi

Līdzīgā situācijā mazajam nepieciešams atbildēt ar stingru atteikumu un pēc iespējas ātrāk jādodas uz ļaudīgu vietu. Ja nejaušam garāmgājējam patiešām ir slikti, mazs bērns tik un tā viņam nespēs palīdzēt, priekš tam ir citi pieaugušie un tiesībsargājošu organizāciju darbinieki.

  1. Ko tu darīsi, ja pamanīsi, ka tevi izseko?

Ja pēkšņi bērns pamanījis, ka viņu uzstājīgi novēro sveši pieaugušie, tad nekādā gadījumā nedrīkst slēpties vai bēgt. Lai mazulis zina, ka tādā situācijā vislabāk ir neizrādot savas bažas, doties uz vietu, kur vairāk cilvēku (aptieka, veikals, restorāns) un piezvanīt vecākiem. Ja telefona nav, tad jālūdz palīdzība citiem pieaugušajiem, kuri ir ar bērniem.

  1. Ko tu darīsi, ja nonāksi lielā cilvēku pūlī?

Pirmkārt, dodoties ar bērnu uz pasākumu, kurš paredz lielu cilvēku pulcēšanos, neparedzētu situāciju gadījumam jau iepriekš vienojieties par tikšanos kādā jums abiem zināmā vietā.. Ja bērns nonāks pūlī pats, tad jāpaskaidro viņam, ka nekādā gadījumā nedrīkst iet pretēji neparedzamā pūļa kustības virzienam.

Jāturas pēc iespējas tuvāk malai, jāsargājas no margām vai rokturiem, stikla vitrīnām, stūriem un pakāpieniem. Ja mazais ir nosviedis zemē jaku, tad labāk, lai aizmirst par to un kustās uz priekšu, bet, ja nu tomēr viņš ir pakritis, iemāciet, ka nepieciešams ar rokām aizsegt galvu un nekavējoties piecelties. Ja blakus gadās kāds pazīstams, bērns var palūgt, lai uzceļ viņu uz pleciem.

  1. Ko tu darīsi, ja nepazīstams cilvēks sagrābj tevi uz ielas?

Paskaidrojiet bērnam, ka šis ir tieši tas gadījums, kad nevajag būt paklausīgam bērnam. Kost, kauties, kliegt un rauties ārā – tas ir tas, kas jādara mazulim, lai pievērstu sev garāmgājēju uzmanību.

Iemāciet bērnam tādā situācijā kliegt: „Tas nav mans tētis/ Nav mana mamma”, – lai garāmgājēji nedomātu, ka kaprīzais knauķis sarīkojis vecākiem uz ielas skandālu. Parūpējieties, lai dēlam vai meitai vienmēr būtu līdzi uzlādēts mobilais telefons un nekavējoties varētu sazināties ar jums, ja ir gadījusies kāda nelaime.

Stāstīt bērniem par drošību ir nepieciešams, bet nekādā ziņā nedrīkst viņus biedēt ar visiem apkārtējās pasaules draudiem, savādāk var vienkārši iedzīt bailes, vai vēl sliktāk – traumēt. Svarīgi ir izmēģināt viņa rīcību bīstamās situācijās jau iepriekš, esot mierīgā mājas atmosfērā, izsakot savus jautājumus un pareizās atbildes uz tiem bērnam saprotamā valodā.

Noteikti apspriediet šos 7 drošības jautājumus ar savu bērnu un atcerieties pastāstīt šo tik svarīgo informāciju citiem vecākiem – tas, iespējams, pasargās viņu ģimeni no lielas nelaimes!

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru