Noteikumi bērnu drošībai

Dzīve mūsdienu pasaulē ir ļoti neparedzama, bīstama un bieži vien cietsirdīga pat pret vismazākajiem, tāpēc atbildīgu vecāku galvenais uzdevums – iemācīt bērnam būt uzmanīgam un jau no agra vecuma mācēt rīkoties sev nepierastās situācijās.

Bērnu drošības jomas eksperti sastādījuši sarakstu no 7 pamatjautājumiem, kurus katram vecākam ir pienākums uzdot savam bērnam, pirms to sūta uz bērnudārzu, skolu vai tuvāko veikalu pēc maizes.

„Tik Vienkārši!” piedāvā jums uzspēlēt ar savu pēcnācēju vienkāršu spēli: uzdot viņam 7 svarīgus jautājumus un paskatīties, kā bērns spēs atbildēt uz tiem.

Pat tad, ja dažas atbildes jūs pamatīgi pārsteigs, jūsu uzdevums – iemācīt mazulim iziet no bīstamām situācijām pareizi. Bērna drošība uz ielas ir svarīgāka par visu, tāpēc iesakām sarīkot mājās pašaizsardzības treniņu jau šodien!

Pirmsskolas vecuma bērnu drošība

  1. Tu paņemsi no svešinieka uz ielas konfekti?

Ņemt no nepazīstamiem cilvēkiem konfektes vai citus saldumus, protams, nedrīkst. Un rotaļlietas arī. To mācīja mūsu vecākiem, viņi to bezgalīgi atkārtoja mums, un tagad mums, esot atbildīgiem tētiem un mammām, jāiedzen galvā mazajam cilvēkam šis nemainīgais likums.

Protams, retumis var ļauties kaimiņu vecmāmiņas devīgumam un pacienāties ar mājas cepumiem, bet ne vairāk, un arī tad, tikai ar mammas atļauju.

  1. Tu iesi ciemos pie drauga, ar kuru tikko esi iepazinies?

Pareizā atbilde nav apšaubāma: iet ciemos pie mazpazīstamiem cilvēkiem ir kategoriski aizliegts! Un tas attiecas ne tikai uz pieaugušajiem jauniegūtajiem „draugiem”, bet arī vienaudžiem, ar kuriem mazulim nupat, nupat tikai sāk veidoties draudzība bērnu spēļu laukumā vai skolā.

Ja jau ļoti gribās, piemēram, doties ekskursijā uz māju pie jaunā klasesbiedra, paskaidrojiet bērnam, ka obligāti jāsagaida mamma un jāpaņem viņa līdzi.

  1. Tevi ielencis liels bars suņu. Ko tu darīsi?

„Bēgšu prom” – nepareizā atbilde! Paskaidrojiet bērnam, ka suns skrien daudz ātrāk, tāpēc bēgt no draudiem šajā gadījumā nav vērts, bet arī apstāties nevajadzētu. Labākais, ko var izdarīt, – lēnām attālināties no bara, neskatoties dzīvniekiem acīs un neuzgriežot tiem muguru, lai neizprovocētu uzbrukumu.

Un galvenais ir neizrādīt mežonīgajam baram savas bailes! Suņi jūt gan bailes, gan niknumu, pietam pirmo novērtē kā vājumu, bet otro – kā draudus.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru