LLPA: Latvija nedrīkst piekrist ES fondu daudzgada budžeta sadalījuma piedāvājumam

Latvijas Lielo pilsētu asociācija ( LLPA), iepazīstoties ar Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto Eiropas Savienības (ES) fondu nākamā ilgtermiņa budžeta pēc 2020. gada sadalījumu, aicina Latvijas valdību un tās vadītāju ieturēt stingru pozīciju un nekādā gadījumā nepiekrist piedāvājumam, kas šobrīd parāda, ka Latvijas ieteikumi EK nav ņemti vērā, dod Latvijai ievērojamu finansējuma samazinājumu un uz mums joprojām raugās kā uz Eiropas provinci.

EK piedāvātais budžeta sadalījums un finansējuma mērķi ir būtiskā pretrunā ar pilsētu un valsts attīstības plāniem un Latvijas valdība nevar piekrist šādam fondu sadalījumam, kad Baltijas valstīm ir būtisks Kohēzijas politikas līdzekļu samazinājums – Latvija zaudēs 13% no kopējā Kohēzijas politikas atbalsta, Lietuva un Igaunija – 24%. Tai pašā laikā tādām valstīm kā Itālija, Grieķija, Spānija, Somija, atbalsta pieaugums ir no 5 līdz 8%.

Izvērtējot piedāvājumu, ir redzams, ka nav ņemta vērā un izskatīta depopulācijas problēma, kas Latvijai ir ļoti svarīga. Formulas, pēc kuras aprēķināts Kohēzijas politikas finansējums dalībvalstīm, kritēriji Latvijai nav labvēlīgi, t.sk. arī iekļaujot kritērijus, kas Latvijai nav būtiskākā problēma – piemēram, klimata pārmaiņas, migrācija.

Šobrīd redzams, ka samazinājums kapitālajiem ieguldījumiem varētu būt līdz pat 45%, kas ir bāzes infrastruktūra, kur tieši nepieciešami visvairāk ieguldījumi Latvijā, piemēram, ceļu un ielu infrastruktūrā. Savukārt izceltas ir tā saucamās “mīkstās” aktivitātes, kas ir naudas izlietošana bez reāla nākotnes ieguldījuma un atdeves.

“Mēs esam par kvalitatīvām investīcijām, kas ir balstītas uz vietējām vajadzībām un kas nodrošinās izaugsmi ilgtermiņā. Mēs nedrīkstam fokusēties uz īstermiņas pabalstiem, iemetot sevi vēl lielākā atpalicības līmenī, salīdzinot ar ES vidējo līmeni”, norāda Viktors Valainis, LLPA izpilddirektors.

Uz iespējamo, Latvijai negatīvo lēmumu par ES fondu sadalījumu pēc 2020. gada, LLPA norādīja jau maija sākumā, kad ES sākotnējais budžeta piedāvājums deva skaidru signālu uz Kohēzijas politikas finansējuma samazinājumu Latvijai, kas radīs būtisku ietekmi uz pilsētu un valsts attīstību.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas — Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru