Labas gurķu ražas noslēpums: šķirnei nav lielas nozīmes, galvenais – pareizi kopt

Viens no vadošajiem Latvijā LA.lv atbild uz savu lasītāju uzdotajiem jautājumiem.

Kādas šķirnes gurķus izvēlēties un kad sēt, lai siltumnīcā tie būtu no vasaras sākuma līdz rudenim? ZAIGA Madonā

Gurķu stāda izaugšanai vajag aptuveni mēnesi. Ja maija vidū vēl būs vēss, tad siltumnīcā virs augiem izveido lecekti no agrotīkla. Uz nakti papildus var piesegt.

Mazdārziņā, stādot neapkurināmā siltumnīcā, šķirnei nav tik lielas nozīmes, galvenais ir pareiza kopšana.

Lapu izlaušana

Saimniecībā Čunči, kas specializējusies dārzeņu audzēšanā, pavasarī neapkurināmā plēves siltumnīcā iestādītie gurķi ražo līdz rudenim. Dārzeņu audzētāja Gunta Kreicberga teic, ka galvenais ilgražošanas noslēpums ir laikus nolauzt apakšējās, dzeltēt sākušās lapas.

Lapu laušanu pamazām sāk, kad gurķa augums (tos audzē uzsienot) sasniedzis 2–3 metru garumu. Lapas no apakšas, no noražojušās daļas, pakāpeniski lauž līdz pirmajam gurķītim. Augu neatstāj vienu, bez lapām.

Apakšējās, dzeltēt sākušās lapas nedrīkst atstāt, jo tas rosina slimību izplatību. Lapu laušana mudina gurķi visu laiku veidot jaunus dzinumus.

Mēslošana

Gurķa labsajūtai vajadzīga bagātīga augsne – vēlams ielabota ar kūtsmēsliem un kompostu.

Papildus aptuveni reizi trijās nedēļās gurķus piebaro caur lapām, piemēram, smidzinot ar līdzekli Omex CalMax (satur slāpekli, kalciju un mikroelementus). To lieto pēc instrukcijas (15–35 mg uz 10 l ūdens).

Labākās šķirnes

Kā pārbaudīta vērtība iesakāmi gurķi ‘Mirabelle F1’ (universāls lietojums, ilgi nepāraug), ‘Adam F1’, visi tā sauktie muzikālie gurķi: ‘Concerto F1’, ‘Melody F1’, ‘Dirigent F1’. Nav vērts pirkt pārāk dārgās jaunās šķirnes, kuras paciņā fasētas vien pa pāris sēklām.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru