Kāpēc tad, kad jūs iedzerat, tik ļoti gribas uzpīpēt? Parādījies zinātnisks izskaidrojums

Vajag vien jums izlaist pāris apļus – un sāk likties, ka smēķētājiem pie bāra durvīm ir lielāka bauda no dzīves, nekā jums.

Un jums briesmīgi gribas aizsmēķēt, kaut arī trīs gadus atpakaļ jau atmetāt un par cigaretēm jau esat aizmirsis.

Jums ar alus glāzi rokā ir vientuļi. Jums steidzami vajadzīga paciņa cigarešu kompānijā.

Jums nikotīnu gribas vairāk nekā grūtniecei – siļķī. Nikotīns jums ir vienkārši nepieciešams. Jūs sajuksiet prātā, ja nesaņemsiet savu devu.

Pazīstama situācija?

Vēlme smēķēt pēc alkohola nekādi nav saisīta ar vājo gribasspēku, vai ar to, ka mēs visi pieļaujam kļūdas dzērumā, samazināta kautrīguma dēļ. Patiesībā ir zinātniskāks izskaidrojums, kāpēc pēc iedzeršanas mums tik ļoti gribas smēķēt.

Iemesls ir divējāds. Pirmkārt, nikotīna lietošana pagātnē ir ietekmējusi jūsu atmiņu. Un otrkārt, jums ir pazemināts dopamīna līmenis.

Stop – kā tas ir, nikotīns ietekmēja atmiņu? Lūk tā: 2009. gadā doktors Džons Dani un viņa komanda Pensilvānijas štata universitātē veica eksperimentu, lai noskaidrotu, kā nikotīns veido atmiņas pelēm.

“Salīdzinājumā ar sāls šķīduma infekcijām, nikotīns stiprināja nervu savienojums reizēm pat par 200 % spēcīgāk, – skaidro doktors Dani.  – Bet šo saišu stiprināšana noved pie jaunu atmiņu veidošanās”.

Vienkāršāk sakot, kad jūs iedzērāt un smēķējāt, jums veidojās labas atmiņas. Bet, kad šīs atmiņas aktivizējas, jūs vēlaties iegūt nikotīna devu – kas no psiholoģiskā skatupunkta ir acīmredzami. Bet tā ir īsta bioķīmija.

Turklāt gan nikotīns, gan alkohols stimulē dopamīna izstrādi smadzenēs. Bet dopamīns, kā visiem zināms, ir neiromediators, kas pa taisno nonāk smadzeņu baudas centrā. Tas ir, alkohols un cigaretes padara jūs laimīgus.

Tāpēc liekas loģiski pieļaut, ka, ja smēķē un dzer vienlaicīgi, jūs kļūsiet vēl laimīgāki, vai ne?

Nekļūsiet vis. Patiesībā tādā gadījumā dopamīna līmenis krīt, un jūs izjūtat milzīgu stresu. Un, kā noskaidroja doktors Dani, rezultātā cilvēki sāk dzert un pīpēt vēl vairāk, cenšoties paaugstināt dopamīna līmeni. Tā kā, tas ir apburtais loks – jums liekas, ka smēķēšana un alkohols dara jūs laimīgākus, bet tas nenotiek, tāpēc jūs smēķējat un dzerat vēl vairāk.

Visā visumā, vislabāk ir vienkārši nesākt smēķēt.

Padalieties ar šo interesanto atklājumu ar tiem, kuriem tas ir aktuāli!

Avots: zacep.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru