Sevi cienošās kafejnīcās kopā ar aromātisku kafiju pasniedz klientiem tīru glāzi ar vēsu ūdeni. Šī ir skaista sena tradīcija, bet tai ir arī praktiska nozīme: tādam dzērienam kā kafija tiešām vajadzētu uzdzert ūdeni – un ne tikai tādēļ, lai izbaudītu tā garšu.
Viens alkaloīds ir labi, bet divi vēl labāk.
Espresso, amerikano, kapučīno, latte – dzērienu, kas ir pagatavoti uz kafijas bāzes, ir izdomāts diezgan daudz. No iedarbības viedokļa uz cilvēka nervu sistēmu principiālā atšķirība pastāv tikai starp kafijas dzērieniem un kafiju, sas pagatavoti no kafijas pupiņām vai šķīstošās kafijas. Lieta tāda, ka pēc savas struktūras kafijas pupiņa nav viendabīga. Kafijas pupiņas ārējais apvalks satur visiem pazīstamu uzmundrinošu alkoloīdu ar nosaukumu kofeīns, kam piemīt spilgti izteikta tonalizējoša iedarbība. Iekšējā pupiņas daļā ir vēl viens alkaloīds – teobromīns. Izgatavojot šķīstošo kafiju lieto tikai iekšējo pupiņas daļu; ārējā daļa tiek atdalīta un izmantota medicīnas preparātiem vai enerģētikiem dzērieniem. Bet ja mums ir darīšana ar pupiņu kafiju, tad vajag atcerēties, ka tajā ir divas uzreiz divi alkoloīdi.
Kad mēs dzeram kafiju, šie divi alkoloīdi nonāk mūsu organismā vienlaikus, bet darboties tie sāk tas sāk pakāpeniski, katrs savā laikā. Vispirms sāk iedarboties kofeīns, un tieši ar viņa iedarbību ir saistīts mundruma efekts. Bet apmēram pēc 25 minūtēm sākas teobromīna iedarbība. Lūk, kā tas darbojas: kofeīns spēj sašaurināt asinsvadus visā organismā izņemot nieres, tajās, pēc pāris malkiem stipras pupiņu kafijas, asinsvadi tieši paplašinās. Rezultāts – palielinās spiediens un smadzenēm pienāk signāls, ka nepieciešams iztukšot urīnpūsli, tas ir saistīts ar asins plūsmu nierēs. Taču pēc pusstundas cilvēkam sāk nākt miegs; turklāt daudzi izjūt ne pārāk patīkamu sajūtu, tādu velkošu sajūtu nieru rajonā. Tad nu arī sākās teobramīna iedarbība, spiediens visā organismā palielinājās, bet nierēs – samazinājās. Lai novērstu to, ka nierēs samazinās asins plūsma, ir ieteicams pēc katra kafijas malka iedzert malku ūdens.
Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu